Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V prostoru Hradiště vrcholí letošní největší cvičení pozemních sil

Největší cvičení pozemních sil české armády v letošním roce vrcholí v těchto dnech ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku. Akce s názvem Czech Lion 2023 je řízená z velitelství pozemních sil jako mezinárodní velitelsko-štábní cvičení zemí Visegrádské skupiny (V4). Hlavním úkolem bylo prověřit schopnost velitele a štábu plánovat a řídit operace v konfliktu vysoké intenzity v mezinárodním prostředí. Jde o nejdůležitější vojenské cvičení během českého předsednictví ve V4 s cílem prohloubit a upevnit dosavadní spolupráci, řekl novinářům mluvčí akce podplukovník Ladislav Kabát.

Cvičení v největším českém vojenském újezdu se účastnila přibližně stovka příslušníků pozemních sil Maďarska, Polska a Slovenska. Zapojilo se celkem 1500 vojáků a 400 kusů vojenské techniky, jako například kolová bojová vozidla pěchoty Pandur osazená kanony či obrněná vozidla Iveco.

Námětem bylo odražení vojenského útoku nepřítele ve střední Evropě. Vojáci měli za úkol vyzkoušet si obranu s přechodem do útoku v situacích co nejbližších realitě. Cvičící měli k dispozici standardizovanou aplikaci NATO umožňující vytvořit věrnou virtuální realitu bojiště, v níž mohou velitelé a štáby v koaličním kontextu řídit obranné i útočné operace.

Cvičení se inspirovalo také vojenskými konflikty ve světě. "Zkušenosti z Ukrajiny ukazují, že je potřeba se umět perfektně domluvit, je potřeba operaci perfektně naplánovat, ať už směrem dolů nebo nahoru. Pro nás cvičení takto velkého úkolového uskupení znamená prověřit si, jestli stovky až tisíce vojáků dokážeme zkoordinovat a velet jim," řekl Kabát.

Cvičení, jehož příprava začala v polovině září, bylo pro vojáky velmi náročné. Náročné úkoly v terénu museli plnit přes den i v noci. "V prvním týdnu jsme se věnovali přípravě, tam jsme cvičili celé dny i noci. Přes víkend jsme udělali reorganizaci, úpravu materiálu a údržbu techniky. Od pondělí zase intenzivně cvičíme," popsal velitel roty kapitán Ondřej Horčík. Jednotlivé operace se následně vyhodnocují.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Army.cz

Štítky ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, armáda, cvičení, V4

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostoru Hradiště vrcholí letošní největší cvičení pozemních sil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.