Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Park Boheminium v Mariánských Lázních nově láká návštěvníky na miniaturu Vyšehradu

Park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních na Chebsku láká návštěvníky na nově dokončený model pražského Vyšehradu. Kromě baziliky sv. Petra a Pavla zde nechybí ani mohutný skalní masiv. Pražskou památku, stejně jako ostatní modely v areálu, vyráběli vězňové ve věznici v Horním Slavkově. Záměrem parku je vytvořit miniatury hned několika pražských památek, přičemž vrcholem bude model Pražského hradu.

„Model Vyšehradu jsme zvolili z jednoduchého důvodu, protože doplní celý komplex Pražského hradu. Střed celého areálu by měl patřit Praze a Vyšehrad je další střípek do skládanky k Břevnovu či Prašné bráně, kterou již máme vytvořenou," řekl spolumajitel parku Tomáš Slifka. K již vystavenému Břevnovskému klášteru a letohrádku Hvězda přibude letos Prašná brána. Miniatura Pražského hradu, která by se měla stát největším modelem v areálu, by měla být dokončena zhruba za dva roky.

Vedení parku Boheminium se vždy snaží o co nejpřesnější kopii skutečné stavby. „Proces je vždy stejný. První krok je, že jedeme s architektem na to místo. Tam se to nafotí, udělá se 400 až 500 fotek. Snažíme se také získat podklady ke stavbě, to znamená plány, nákresy, rozměry, případně si to doměříme," uvedl Slifka.

Základ pro repliku baziliky sv. Petra a Pavla pak vytvořili ve věznici Horní Slavkov. Spolupráce parku s věznicí trvá osmým rokem, za tu dobu vězni vytvořili přibližně tři desítky modelů. Výroba autentické miniatury vytvořené v poměru 1:25 tam trvala asi pět měsíců. Poté se model přemístil do parku Boheminium, kde pokračovaly dokončovací práce včetně malování nebo instalace. Dalších několik měsíců trvaly terénní práce, vytvoření skály a úpravy okolí. Právě usazení památky do skalního masívu, kdy se musela použít také těžká technika, bylo podle Slifky na celém procesu nejsložitější.

Miniaturpark Boheminium v současnosti nabízí 80 modelů nejvýznamnějších českých památek, od Karlštejna, Ještědu po mariánskolázeňskou kolonádu. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Karlovarském kraji. Letos očekává vydařenou sezonu i navzdory tomu, že podle Slifky ubylo v Mariánských Lázních ubytovaných hostů. Celoročně otevřený park navštíví v průměru 125 000 lidí za rok.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Park Boheminium

Štítky zábava, památky, turistika, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park Boheminium v Mariánských Lázních nově láká návštěvníky na miniaturu Vyšehradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.