Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Boží Dar hledá nájemce pro zchátralý Hotel Klínovec na vrcholu nejvyšší krušnohorské hory

Město Boží Dar na Karlovarsku nabízí k pronájmu bývalý památkově chráněný Hotel Klínovec na vrcholu nejvyšší krušnohorské hory. Radnice má šanci získat na nákladnou rekonstrukci dlouho uzavřeného komplexu evropskou dotaci z programu Spravedlivá transformace. Nyní proto hledá strategického partnera, který by hotel i související služby provozoval. Informoval o tom starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Pronajmout chce město všechny budovy včetně pozemků, a to jak těch historických, které by měly být zrekonstruovány, tak těch nově postavených. Celý hotelový komplex bude pronajat na dobu 25 let s možností následného prodloužení. Nájemné po kolaudaci stavby radnice stanovila minimálně na 25 milionů korun bez DPH ročně. Zájemci mohou zasílat nabídky do 13. září, stojí ve zveřejněném záměru města.

Zchátralý hotel se ale nejprve musí nákladně rekonstruovat. V současné době jsou na rekonstrukci historických staveb a stavbu dalších objektů předpokládané náklady 786,5 milionu korun. Přesná cena vzejde po dokončení projektové dokumentace na základě požadavků města a nájemce. Na část nákladů má radnice šanci získat peníze z Fondu spravedlivé transformace. Rekonstrukce krušnohorského hotelu je jedním z 11 strategických projektů Karlovarského kraje.

Město po budoucím nájemci požaduje, aby měl hotel po dokončení rekonstrukce alespoň 150 lůžek, 50 garážových stání pro hotelové hosty a 110 venkovních stání pro turisty. Musí mít vysoký standard, minimálně na úrovni čtyř hvězd. Nájemce musí doložit zkušenost s provozováním obdobného hotelu.

Boží Dar je od roku 2003 majitelem celého krušnohorského areálu, z nějž nyní slouží jen kamenná rozhledna. Stavba hotelu, který je zařazen mezi brownfieldy, se datuje kolem roku 1900. Před několika lety se ho město snažilo za velmi přísných podmínek prodat. Kupující se ve smlouvě musel pod hrozbou vysoké sankce zavázat, že komplex opraví a dostaví. Cenu tehdy stanovilo na 20 milionů korun. Hotel se ale neprodal.

Projekt záchrany kulturní památky by měl podle vedení města přispět k trvale udržitelnému cestovnímu ruchu a zvýšit potenciál a ekonomickou stabilitu celé oblasti. Horská lokalita je navštěvovaná zejména v zimě díky sousednímu lyžařskému areálu Klínovec. V oblasti ale chybí ubytovací kapacity a také dostatečná infrastruktura, na což upozorňují zejména místní obyvatelé.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Hotel Klínovec, Boží Dar, Klínovec, pronájem hotelu, rekonstrukce hotelu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Burian

Střet turistů a sportujících na vrcholu bude náročný na provoz.

Sobota, 19. srpna 2023, 10:24Odpovědět

Boží Dar hledá nájemce pro zchátralý Hotel Klínovec na vrcholu nejvyšší krušnohorské hory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.