Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj chce založit nadační fond pro osoby ve složité životní situaci. Pro začátek počítá s částkou 500 000 korun

Vedení Karlovarského kraje se chystá založit nadační fond. Jeho cílem bude podpořit potřebné ve složité životní situaci. V plánu je vyhlásit jednotlivé nadační programy, například na podporu bydlení. Pro letošek se počítá s částkou 500 tisíc korun. Založení fondu musí ještě schválit krajští zastupitelé.

Vytvoření nového nadačního fondu má podle hejtmanství několik výhod. „Jedním z těch důvodů je to, že můžeme odlehčit fungování krajského úřadu, můžeme zjednodušit procesy schvalování pomoci jednotlivým lidem. A protože některé oblasti lze popsat systémově, to znamená jsou to opakující se potřeby, například pěstouni, osoby se zdravotním postižením nebo podpora zabydlování, tak je výhodné vytvořit nadační programy a k tomu potřebujeme nadační fond,“ informoval radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

Jako první chce kraj vyhlásit nadační program na podporu zabydlování a bydlení. Klientům finančně pomůže se sháněním bytu přes stěhování až po zabydlení se v novém bytě. Podobný program podle Pisára v kraji chybí. „Nechceme suplovat stát, chceme doplnit tam, kde nám to chybí. To znamená příspěvky, případně půjčky či garance vlastníků bytů,“ uvedl radní. V další řadě je v plánu pomoci například pěstounům nebo lidem zdravotně znevýhodněným.

O vyhlášení nadačních programů a výši podpory budou rozhodovat vždy krajští zastupitelé. Začít fungovat by mohl na podzim. Ve správní i dozorčí radě zasednou lidé hájící zájmy všech tří okresů. Dozorčí radu budou tvořit všichni tři senátoři zvolení za Karlovarský kraj. Za Chebsko je to Miroslav Plevný (za STAN), za Sokolovsko Miroslav Balatka (STAN) a za karlovarský okres Věra Procházková (ANO). V plánu je do něj do budoucna zapojit také širší veřejnost nebo firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krajský nadační fond, složitá životní situace, podpora zabydlování a bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce založit nadační fond pro osoby ve složité životní situaci. Pro začátek počítá s částkou 500 000 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.