Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Doma se stará o dvě děti s vážnými zdravotními problémy, teď své zkušenosti uplatňuje jako ředitelka nadace pomáhající druhým

Vlastní zkušenosti s péčí o postižené děti a zajištění všech jejich potřeb teď využívá Šárka Černá, která se stala ředitelkou Nadace NFG. Cílem nadace je pomáhat dalším rodinám s trvale nemocnými a postiženými dětmi. Doma se Šárka Černá věnuje velmi náročné péči o desetiletou dceru Natálku, která před čtyřmi lety utrpěla při nevydařeném chemickém pokusu popáleniny na 43. procentech těla. Další omezení a zdravotní problémy má i dcera Viktorie, která je po dětské mozkové obrně.

„Pracovala jsem jako finanční specialista ve finančně-poradenské firmě Norde Finance group, která v prosinci 2021 založila Nadaci NFG. Vedení společnosti, pánové Petr Beran a Denis Nový, bez kterých by nadace nikdy nevznikla, dospěli k názoru, že by se měla firma posunout i do oblasti, kde může pomáhat. Naší rodině pomohly a stále ještě pomáhají různé organizace, nadace, firmy i veřejnost. Takto získané zkušenosti z této oblasti se nyní přelily do naší nadace, kde jsem se stala ředitelkou. Pomáháme rodinám s vážně a trvale postiženými a nemocnými dětmi, které se nacházejí v těžké životní situaci. Pomáháme jim pravidelným měsíčním příspěvkem. Nově podporujeme také rehabilitační centrum Hájek, které pečuje vlastně téměř o všechny naše klienty. A také se podílíme na preventivním programu ve školách, zaměřeném na první pomoc a šikanu,“ uvedla Šárka Černá.

Z počátku společnost svoji nadaci financovala ze svých vlastních prostředků. „Ale vzhledem k tomu, že se objevuje stále více a více rodin, které potřebují pomoc, rozhodli jsme se oslovit veřejnost a organizace, podniky i firmy. Snažíme se spojit se stejně smýšlejícími lidmi, získat od nich finanční prostředky na pomoc v našich projektech a následně tak měsíčně podpořit více rodin. Zatím se nám podařilo podpořit 11 dětí z celkem sedmi rodin. Jedna je z Liberce, dalších šest rodin je z Plzně a okolí. A tak bychom to chtěli do budoucna zachovat. Pomáhat tedy lidem z našeho regionu,“ říká paní Černá.

„Pro mě jako člověka, který s rodinami komunikuje, je důležité, neskončit tu spolupráci podpisem smlouvy. Je důležité se o ty rodiny opravdu zajímat. Jsou mi blízké, za těmi rodinami jezdím, píšu jim, zvu je na akce. Teď nás čeká v září setkání všech rodin, abychom se vzájemně poznali a užili si příjemné odpoledne s programem pro děti, kde si rodiče chviličku oddychnou od trvalé péče, která je mnohdy 24 hodinová. Bude to setkání v objektu Kalikovského mlýna v Plzni,“ informovala ředitelka nadace.

Aktuálně nadace přispívá rodinám, kde děti trpí například spinální svalovou atrofií, další děti mají genetickou vadu, jsou po dětské mozkové obrně, mentálně retardované i tělesně postižené na vozíčku. „Z těch dětí, které podporujeme, jsou řádně chodící pouze tři, ale i ti mají řadu jiných zdravotních problémů,“ zdůrazňuje Šárka Černá. Nadaci už pomáhali například také studenti z plzeňské obchodní akademie, kteří poskytli část výtěžku ze svého maturitního plesu.

„Pomáhali nám také studenti z Plas částí peněz z prodaných vstupenek na Majáles. Úžasný a převratný projekt vznikl právě v plzeňské restauraci Kalikovský mlýn, kde byl počátkem tohoto roku také spuštěn. Jde o to, že ve prospěch nadace jde jedna koruna z každého denního menu. To je mottem naší nadace. Že i malá částka může ve finále pomoci velké věci. Restauraci to nepoloží, zákazníka to může zahřát u srdce, že něco věnoval Nadaci. Bylo by úžasné, kdyby se nám tento projekt podařilo rozšiřovat a připojilo by se více restaurací. Přidat se může jakákoliv restaurace. S jednou další už jednám o projektu JEDNA KORUNA PRO NADACI,“ uvedla Šárka Černá.

Vedle zářijového rodinného setkání plánuje letos nadace pod vedením Šárky Černé už 29. července akci ve spojení s obcí Újezd u sv. Kříže. „Pořádají tam akci Vánoce v létě. Paní starostka je zlatá, domluvila se s námi, že výtěžek z akce bude ve prospěch nadace. Obce nám velmi pomáhají svými příspěvky, ta spolupráce s nimi je opravdu skvělá. Určitě by bylo moc krásné mít dárce, kteří si udělají trvalý příkaz na pár desítek korun. To se zatím úplně moc nedaří získávat takové dárce, ale pracuji na tom. Samozřejmě chápu, že dnešní doba je pro lidi těžká, vše je velmi nákladné,“ dodává Šárka Černá.

Ohodnoť článek

Foto Šárka Černá, archiv Šárky Černé

Štítky Šárka Černá, Nadace NFG, zdravotně postižené děti, pomoc rodinám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doma se stará o dvě děti s vážnými zdravotními problémy, teď své zkušenosti uplatňuje jako ředitelka nadace pomáhající druhým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.