Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj posílí dotační programy, o které je velký zájem

Karlovarský kraj z přebytku hospodaření z loňského roku přidá peníze do krajských dotačních programů, ve kterých poptávka výrazně převyšovala připravené finance. Peníze navíc získá například program Děti, mládež a kultura, program na podporu ordinací praktických a dětských lékařů nebo na podporu takzvaných senior expresů, tedy přepravy seniorů k lékaři, na úřady nebo za nákupy. Poslední část přebytku byla ve výši zhruba 26 milionů korun, celkem kraj loni hospodařil s přebytkem 1,2 miliardy korun, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Pět milionů korun navíc dá kraj na program Děti, mládež a kultura, který umožňuje dětem z menších obcí jezdit na kulturní akce do větších měst, na koncerty, divadelní představení nebo výstavy. „My jsme ve schváleném rozpočtu měli pro tento program pět milionů korun. Ten zájem ale předčil naše očekávání. Je to dáno i bohatostí kulturní nabídky, která je v poměrně tlustém katalogu. Školy o to mají velký zájem," uvedl Kulhánek. „Konečně jsme schopni rozpohybovat děti a dát jim i nějakou alternativní náplň, než být připojeni přes telefon na počítačové hry. Tohle je přesně ten program, který cílí na to, aby se kulturní povědomí společnosti zlepšovalo. A protože ta alokace byla vyčerpána v prvním pololetí a rádi bychom pokračovali i na podzim, tak jsme to financovali z přebytku hospodaření dalšími pěti miliony korun," dodal hejtman.

Tři miliony korun kraj přidá do programu na podporu vzniku a vybavení lékařských ordinací praktických a dětských lékařů, o 1,6 milionu korun zvýší příspěvek pro program Senior expres. V něm přišly žádosti z osmi měst a požadovaná částka postupně převýšila původně daný jeden milion korun. Podle Kulhánka přitom program slouží dobře, a tak jej kraj chce podporovat. Jak doplnil, původní služba cílená na seniory se postupně rozšiřuje na spíše komunitní dopravu a pomáhá tak nejen seniorům, ale také zdravotně postiženým nebo jinak znevýhodněným obyvatelům dopravit se, kam potřebují.

Posledních 16 milionů korun z loňského přebytku Karlovarský kraj převede do Fondu budoucnosti, z nějž financuje důležité investiční projekty. Z celkových 1,2 miliardy přebytku z loňského roku skončilo ve Fondu budoucnosti přes 900 milionů korun. Zbytek krajští zastupitelé v několika vlnách přerozdělili na potřebné účely pro letošní rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, správa, hospodářství, kultura, sociální, zdraví, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj posílí dotační programy, o které je velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.