Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lyžařskou sezonu v Karlovarském kraji ovlivňovalo proměnlivé počasí

Provozovatelé zimních středisek v Karlovarském kraji hodnotí letošní zimní sezonu jako průměrnou. Kvůli výkyvům teplot musela většina areálů zastavit lanovky a na několik dnů zavřít. Opětovné zasněžování svahů bylo pak pro ně finančně nákladné. Sněhové podmínky v areálech jsou stále dobré, největší střediska chtějí udržet provoz do dubna.

Pro nejvýše položený areál v Krušných horách na Klínovci je letošní sezona průměrná. Ačkoli středisko spustilo lanovky tradičně v polovině prosince, první část sezony byla kvůli výkyvům teplot špatná. „Tato sezona byla unikátní a trochu nešťastná v tom, že jsme dva týdny měli úplně zavřeno, což se nám tedy ještě nikdy nestalo. Dva týdny okolo jsme jezdili tak na půl plynu, protože byly sjezdovky už ve špatném stavu, a potom zase nebyl připravený celý areál. Takže máme tak měsíční výpadek," řekl manažer obchodu a strategie areálu Klínovec Martin Koky.

Návštěvnost na Klínovci se ale díky ochlazení a slunečným dnům od února zvýšila a může tak podle Kokyho alespoň zčásti dohnat ztrátu. Otevřená je tam stále ještě většina sjezdovek, sněhové podmínky jsou dobré. Areál chce mít tradičně otevřeno alespoň do Velikonoc, které letos připadají na druhý víkend v dubnu. V zisku ale areál letos nebude, podíl na tom mají hlavně vysoké ceny energií, úvěry z doby epidemie covidu i vysoké investice. Letošní ztrátu vedení odhaduje na desítky milionů korun.

Sněhové podmínky jsou dobré také v menším skiareálu na Bublavě. Udržet provoz tam chtějí ještě alespoň dva týdny. Závěrem sezony čeká návštěvníky její vrchol v podobě karnevalu na lyžích, kterého se tradičně účastní stovky lyžařů.

Sezona na Bublavě začala podle provozovatele Jiřího Lhoty velmi špatně. Ačkoli areál zcela nezavřeli, teplo negativně ovlivnilo návštěvnost. „Nebyli lyžaři, nebyly tržby, báli jsme se o přežití," řekl Lhota. Od půlky ledna se pak příznivci zimních sportů začali na bublavské vrchy vracet. Rychle připravit sjezdovky se po výrazné oblevě podařilo i díky výkonnému a zároveň ekologickému zasněžovacímu systému, uvedl Lhota.

Pro běžkaře již pravděpodobně sezona v Krušných horách skončila. „Sníh rychle odtává i z hřebenových cest, kde tradičně zůstává až do konce března nebo i do dubna. A přestože se ochladí a hory opět popráší sníh, předpověď na další dny je už v podstatě jarní," uvedla společnost První Krušnohorská, která se stará o údržbu 250 kilometrů tratí lyžařské magistrály. Také práci rolbařů letos ovlivňovalo proměnlivé počasí, některé týdny nemohli vyjet vůbec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Klínovec

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařskou sezonu v Karlovarském kraji ovlivňovalo proměnlivé počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.