Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový Dvorský most v Karlových Varech se otevřel pro dopravu

Dvorský most v Karlových Varech slouží je od dnešního dne znovu průjezdný. Spojení mezi dvěma břehy Ohře bylo přerušené devět měsíců. Za tu dobu byl stržen starý, už nevyhovující most a na jeho místě byl postaven zcela nový. Město za stavbu, která se prováděla metodou takzvaného žlutého FIDIC, kdy zhotovitel dodá vše, od projektu až po stavbu, zaplatilo zhruba 150 milionů korun.

Podle primátorky Karlových Varů zhotovitel, kterým byla firma Eurovia, stavbu dokončil s předstihem zhruba jednoho měsíce. „Když jsme přicházeli před třemi lety na radnici, tak jsem chtěla propojit obě části města, aby lidé z obytné části ocenili to, co je ve správní a lázeňské části města. Netušila jsem, že propojování bude i technické a že stav mostů ve městě je takový, že se musíme pustit ne do opravy jednoho, ale téměř všech mostů," uvedla Andrea Pfeffer Ferklová (ANO.

Podle náměstka primátorky Petra Bursíka (ODS) bylo právě využití metody žlutého FIDIC důvodem, proč se celá příprava a stavba mostu výrazně zkrátila. Město by tak v tomto systému zadávání zakázek chtělo pokračovat. V Karlových Varech jde přitom už o druhý most, který byl touto cestou postaven. Stejně postupovalo Ředitelství silnic a dálnic i u stavby nedalekého Doubského mostu.

Most bude nyní uveden do předběžného užívání a bude průjezdný pro vozidla a průchozí pro chodce. Neznamená to, že je stavba dokončena, bude pokračovat úpravami okolí a například i navrácením cyklostezky Ohře, která pod mostem vedla, do její původní trasy.

Stavbě předcházela demolice původního mostu, který byl v havarijním stavu. Oproti staré lávce je nová konstrukce z ocelových nosníků, takže vydrží déle. Původní byla betonová. Dvorský most je dopravně důležitý a jeho uzavírka ve špičkách komplikovala dopravu v navazujících částech města. Navíc vede k velkému nákupnímu centru Varyáda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky doprava, most, oprava, Karlovy Vary, Ohře, Eurovia CS, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, ODS, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Dvorský most v Karlových Varech se otevřel pro dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.