Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obec Hory žaluje Krajský úřad Karlovarského kraje

Obyvatelé obce, kde mají vyrůst skladové haly, před časem protestovali proti videokonferenčnímu projednávání posuzování vlivů na životní prostředí této stavby. Proti on-line způsobu projednání sepsali i petici, ale nebylo jim to nic platné. Kraj nařídil projednání on-line formou, s tím, že projednání je veřejné a může se připojit každý.

„Myslíme si, že o tak závažné věci, která navždy změní tvář naší obce a ovlivní život všech obyvatel Hor, by se mělo jednat důkladně a umožnit vyjádření co největšímu množství lidí. Považujeme proto tento způsob jednání za nedostačující. Navíc stačilo počkat jen několik týdnů a mohlo dojít k projednání za normálních podmínek,“ říká starostka obce Lucie Hostašová.

Obec Hory proto podala žalobu proti způsobu, jakým proběhlo veřejné projednání posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) záměru, který se oficiálně jmenuje „Středisko obchodu a služeb, Karlovy Vary – Hory, i když se jedná o sklady pro e-shop.  On-line projednání proběhlo v březnu tohoto roku. Způsob a forma projednání znemožnili podle dfalších slov starostky Hor účast části obyvatel obce. Opírají se o tvrzení, že dálkový způsob projednání zákon vůbec nezná a není tedy přípustný, stejně tak poukazuje na nefunkční odkazy pro připojení a ignorování petice a přání občanů na řádné projednání dle zákona.

 „Kromě odboru životního prostředí krajského úřadu nebyli připojení žádné další dotčené orgány, především magistrát města Karlovy Vary – odbor stavební a územního plánování. Lidé neměli možnost se ptát a diskutovat na téma územní plán, který z našeho pohledu tuto výstavbu neumožňuje," pokračuje starostka.

Obec Hory uspořádala v loňském roce referendum proti stavbě skladových hal, ve kterém se 95 % obyvatel vyjádřilo proti této stavbě. Vedení obce slíbilo, že využije všechny prostředky, aby stavbě hal zabránilo.

„Do Hor se v posledních letech stěhují lidé za klidem a přírodou. Nechtějí zničit obec tím, že nám doslova za humny a navíc na hranici CHKO vyrostou obří haly, zvýší se dramatickým způsobem množství dopravy a dojde ke změně podoby celé obce. Místo obchodů a multikina, což byl původní záměr prezentovaný před mnoha lety, nám pod stejným názvem chtějí vybudovat dvě velkokapacitní haly pro internetový obchod. Mrzí mě, že krajský úřad, který by měl být partnerem obyvatelům kraje a obcí, kope spíše za developery, což rozhodně není v pořádku,“ doplnila Lucie Hostašová.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Hošek

Štítky protesty, petice, Hory, Jenišov, Karlovarský kraj, krajský úřad, životní prostředí, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obec Hory žaluje Krajský úřad Karlovarského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.