Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Situaci v kraji by mohl vyřešit příchod výrobce baterií pro elektromobily Tesla

Vedení Karlovarského kraje velmi usilovně shání strategické investory, které mají regionu pomoci nastartovat takzvanou dobu pouhelnou. Tedy období, kdy přichází útlum těžby a zpracování hnědého uhlí.

„Soupeříme s Ústeckým krajem o investici v řádech stovek miliard korun. Jednat by se mělo o továrnu na výrobu baterií pro elektromobily Tesla, které se přezdívá gigafactory. Pokud se nám toto podaří, vznikne v kraji několik tisíc nových pracovních míst a situace v otázce zaměstnanosti se podstatně zlepší,“ vysvětlil Petr Kubis (ANO), hejtman Karlovarského kraje.

Ve prospěch kraje hovoří zásoby lithia, které jsou na Sokolovsku k dispozici a používají se právě při výrobě baterií. Ty by měly vydržet na více než deset let. Do celého vyjednávání je zapojena i Sokolovská Uhelná, na jejíž pozemcích by továrna měla být postavena.

„Vše je ale také otázkou dohody s ČEZem, neboť je to jeho projekt. Intenzivně jednáme s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, který nám slíbil podporu. I on si je totiž vědom toho, že by to Karlovarskému regionu velmi pomohlo,“ doplnila Jana Mračková Vildumetzová (ANO), exhejtmanka Karlovarského kraje, která právě vede jednání s vládními činiteli v těchto otázkách.

Hejtman Petr Kubis dále řekl, že oslovuje i další velké firmy, které by zajistily vznik nových pracovních míst. Jako příklad pak uvedl společnost Amazon a nově Zalando.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto web SU

Štítky stát, podpora, nezaměstnanost, vláda, Karlovarský kraj, Tesla, Petr Kubis, ANO 2011, Tesla Motors, ČEZ, Karel Havlíček, Ústecký kraj, Amazon.com, Jana Mračková Vildumetzová, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situaci v kraji by mohl vyřešit příchod výrobce baterií pro elektromobily Tesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.