Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Karlovy Vary měly za pololetí ztrátu, horší bude druhá půlka roku

Město Karlovy Vary hospodařilo za první pololetí letošního roku se ztrátou pěti milionů korun. Dopady koronavirových opatření se ale projeví až v druhé polovině roku. Podle vedení města se dá očekávat celoroční ztráta okolo 130 milionů korun, řekla novinářům primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

"Předpoklad už dnes je 130 milionů korun, protože nám chybí v jednotlivých příjmových skupinách, v poplatcích, v daních, v příjmech z nájmů asi 130 milionů. Ten předpoklad byl původně ještě vyšší, asi 190 milionů korun, ale zapojilo se 60 milionů od státu. To byl příspěvek na občana ve výši 1250 korun," popsala Andrea Pfeffer Ferklová.

Město v době nejpřísnějších protikoronavirových opatření podpořilo místní podnikatele snížením nájemného v městských prostorách nebo odpuštěním některých poplatků. Tyto výpadky příjmů se začnou projevovat až v druhé polovině roku.

Tíhu dopadů na ekonomiku ve městě dokládá například i odhad propadu příjmů z ubytovacího poplatku, ze kterého město mívá okolo 40 milionů korun ročně. Podle odhadů by letos mělo přijít do městské kasy asi o 17 milionů méně.

I když se také díky městským opatřením, voucherům na pobyt, výrazně širší nabídce kulturních akcí i úlevami pro podnikatele podařilo po uvolnění opatření turistický ruch částečně oživit, v Karlových Varech stále citelně chybějí zahraniční hosté.

Po marketingové kampani zaměřené na české hosty tak nyní Karlovy Vary zaměřily pozornost do zahraničí, a to na sousední země, hlavně Německo. Původně zvažovaná reklama v Rusku se zatím odkládá, protože je jasné, že spojení s Ruskem se v nejbližší době neobnoví v takovém rozsahu, jaké bylo dříve.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hospodářství, K.Vary, Karlovy Vary, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, poplatek, Rusko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary měly za pololetí ztrátu, horší bude druhá půlka roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.