Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Případná vyšší cena jim nevadí

S klecovým chovem slepic nesouhlasí už více než tři čtvrtiny Čechů. Jak ukazuje nejnovější průzkum, naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla dražší.

Úplným zákazem klecových chovů slepic se budou zabývat i v Poslanecké sněmovně, o osudu českých slepic v drátěných klecích by tak mělo být brzy jasno.

Podle průzkumu společnosti PPM Factum považuje 9 z 10 Čechů ochranu zvířat za důležitou hodnotu, která si zaslouží pozornost ze strany politiků. Více než dvěma třetinám obyvatel zároveň dává smysl, aby Česká republika chránila zvířata přísněji, než to vyžaduje Evropská unie. Pro zákaz klecového chovu slepic v Česku se pak v průzkumu vyjádřilo dokonce 78 procent dotázaných.

Čechům záleží na dobrém zacházení se zvířaty 

Ukazuje se vzrůstající trend, pokud jde o podporu zákazu klecových chovů slepic. Zatímco v červenci 2018 bylo pro 73 procent Čechů, dnes už je to o pět procentních bodů více. Je vidět, že Čechům záleží na dobrém zacházení se zvířaty a nechtějí podporovat krutost klecových chovů, kde je 20 slepic narváno do malé drátěné klece bez možnosti si popoletět nebo alespoň roztáhnout křídla,“ hodnotí výsledky průzkumu předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vede kampaně zaměřené na prosazování systémových reforem. Jejich první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem. Nyní se věnují především kampani za legislativní zákaz klecových chovů slepic.

Není nejmenší důvod zvířata trápit v klecích, když existují přijatelnější varianty chovu. To si uvědomují
i samotní čeští spotřebitelé a pouhých pět procent z nich by zvolilo levnější polská klecová vejce před českými bezklecovými alternativami. Nehrozí tedy, že by polský dovoz z klecových chovů převálcoval české producenty vajec, jak nás někteří pořád straší
,” dodává Voršilka.

Za noc tisíc e-mailů Babišovi 

S klecovým chovem českých slepic nesouhlasí ani řada známých osobností – už dříve se do kampaně Výzva Babišovi zapojil třeba režisér Zdeněk Troška, herec Otakar Brousek mladší nebo zpěvačka Heidi Janků. V rámci této kampaně veřejnost apelovala na premiéra a šéfa hnutí ANO, aby s poslanci ve své straně jednal
o podpoře zákazu v Poslanecké sněmovně, protože právě poslanci ANO v únoru návrh potopili v zemědělském výboru i ve výboru pro životní prostředí.

Andrej Babiš uvedl, že mu během jediné noci přišlo přes tisíc mailů. Kampaň však přerušil příchod koronavirové epidemie. Nyní se téma vrací na půdu sněmovny - návrh teď míří do druhého čtení, závěrečné hlasování se očekává v červenci.

Sedmička plyšových slepic

Na tíživou realitu slepic v českých klecových chovech upozornilo i v únoru zveřejněné video z českých farem. „Za rok tu slepici nepoznáš. Nebude na sobě mít ani peříčko,“ na záběrech uvádí zaměstnanec farmy z Radomyšle. Jeho kolegyně zase popisuje, jak se nakládá s nemocnými slepicemi. „Já, když vidím polochcíplou, tak už to dělám tak, že ji prostě vezmu s mrtvýma, otevřu popelnici, jde jako první a na ní jde ten zbytek,” popisuje děsivou praxi zaměstnankyně. „No, a ona se udusí,“ dodává nezaujatě její kolega.

Před rokem touto dobou byly na sociálních sítích k vidění fotky lidí, známých i neznámých, s plyšovými slepicemi. Šlo o kampaň s názvem Slepičí tour. Sedmička plyšových slepic, z nichž každá měla své jméno, brázdila celou republiku. Slepice se setkávaly s lidmi a prostřednictvím jejich patronů – známých osobností – jim vyprávěly, co takový klecový chov se slepicí může udělat. Tato Slepičí tour, která neminula ani Vysočinu, byla na závěr v Pelhřimově zapsána do České knihy rekordů a kuriozit.

Má zákaz klecového chovu slepic i vaši podporu?

Celkem hlasovalo9 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto OBRAZ

Štítky slepice, chov, klec, zákaz, vláda, kampaň, vejce, průzkum, Poslanecká sněmovna ČR, Polsko, Andrej Babiš, Česko, Evropská unie, PPM Factum, ANO 2011, Otakar Brousek starší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Případná vyšší cena jim nevadí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.