Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Preferenční hlasy v Karlovarském kraji měnily pořadí na některých kandidátkách

Preferenční hlasy na některých kandidátkách změnily pořadí kandidátů do krajského zastupitelstva v Karlovarském kraji. Například končící senátor Miroslav Balatka (STAN) přeskočil ze 13. místa až na druhé. Naopak na kandidátce ANO není skokan žádný, zastupitelské mandáty získali kandidáti přesně v tom pořadí, v jakém byla kandidátka vítěze voleb v kraji sestavena, přestože lídryně kandidátky Jana Mračková Vildumetzová získala nejvíc preferenčních hlasů v kraji.

Velký posun díky preferenčním hlasům zaznamenali na kandidátce STAN i historik Jan Klsák, poskočil z 16. místa na šesté a senátor chebského obvodu Miroslav Plevný, kterého voliči posunuli ze 12. místa na čtvrté. Jedničkou byl ve volbách stávající hejtman Petr Kulhánek, který mandát obhájil i s nejvyšším počtem preferencí, získal celkem 1812 kroužků. Zastupitelské posty obhájili i současný radní pro sociální věci Robert Pisár a lékař Oldřich Vastl. Mandát obhájil také poslanec Jan Kuchař. Ten byl ale zastupitelem kraje teprve od letošního srpna, kdy nahradil Antonína Jalovce, jež byl jmenován ředitelem školy, přičemž slib zastupitele složil teprve na zářijovém zasedání před dvěma týdny.

Skokanem dle počtu preferencí je i starosta Rotavy na Sokolovsku Michal Červenka (VOK). Ten poskočil se ziskem 899 preferenčních hlasů z třetího místa kandidátky na první pozici. Druhý zastupitelský mandát získal místostarosta Sokolova Jan Picka (VOK), kdy se posunul se 639 preferencemi ze čtvrtého místa. Třetí mandát VOK v krajském zastupitelstvu obsadí lídr kandidátky Martin Maleček.

V ODS dvě křesla krajských zastupitelů obhájili Jan Bureš a Karel Jakobec a třetí mandát získal lídr kandidátky a krajský předseda strany Jiří Vaněček. Preferenční hlasy mírně zamíchaly pořadím i u SPD (kandidující v koalici s Trikolorou), ovšem pouze v rámci prvních čtveřice. Jednička zůstala, Karla Maříková získala i nejvyšší počet preferenčních hlasů, druhá je její matka Věra Maříková, která byla čtvrtá na kandidátce. Třetí místo má dvojka z kandidátky Pavel Mošetický a čtvrtý mandát získal Petr Nimrichter, který kandidoval ze třetího místa.

Nejvyšší počet preferenčních hlasů v Karlovarském kraji vůbec obdržela Jana Mračková Vildumetzová (ANO), a to 7528 kroužků. V minulých volbách byl její zisk 3194 preferencí. Na kandidátce vítězné strany preferenční hlasy ovšem nic nezměnily. Pokud ANO pořadí na kandidátce dodrží, bude hejtmankou v Karlovarském kraji opět žena. O post hejtmanky se z postavených 19 kandidátních listin ucházelo sedm žen coby jedniček svých stran a politických uskupení. Ze zvolených 45 zastupitelů bude 13 žen.

Krajskými zastupiteli se také stanou současní starostové některých měst, a to Sokolova, Mariánských Lázní, Chebu, Nejdku, Aše, Karlových Varů, Rotavy, Pramenů a Hroznětína. Do zastupitelského sálu krajského úřadu usednou i senátoři Miroslav Plevný (STAN), Věra Procházková (ANO) a dosluhující Miroslav Balatka, kterého po dnešním vítězství v prvním kole v senátním sokolovském obvodu nahradí Jana Mračková Vildumetzová a poslanci Karla Maříková (SPD), Jan Bureš (ODS), Jan Kuchař (STAN) a Renata Oulehlová (ANO) a pravděpodobně i nový poslanec Josef Váňa, který nahradí současnou poslankyni Janu Mračkovou Vildumetzovou (oba za ANO).

Do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva kandidovalo 19 politických subjektů. ANO získalo 28 mandátů, přičemž obhajovalo 13 křesel. Zbylých 17 si rozdělí STAN, kterým připadne sedm mandátů, SPD s podporou Trikolory získají čtyři mandáty a VOK a ODS po třech mandátech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský, preferenční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Preferenční hlasy v Karlovarském kraji měnily pořadí na některých kandidátkách  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.