Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Opozice kritizuje, že se Karlovarský kraj nezapojil do programu Obchůdek

Opozice v zastupitelstvu Karlovarského kraje dnes ostře kritizovala rozhodnutí krajského vedení nezapojit se do dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek 2021+. Podle radního Víta Hromádka (SNK1) podobný program, avšak administrativně méně náročný, má i Karlovarský kraj. Navíc podle něj v ministerském programu nemá obec vliv na to, jestli služby žadatele o dotaci jsou pro obec skutečně potřebné.

Podle opoziční zastupitelky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) kraj promarnil možnost získat až tři miliony korun na podporu vesnických prodejen. Karlovarský kraj ze svého rozpočtu letos rozdělil zhruba 900.000 korun mezi 12 žadatelů, kterými jsou v případě krajského programu výhradně obce.

Je to titul, o který obce velmi usilovaly a má pro ně zcela zásadní význam. Vždyť obchod v malé obci je někdy jediným místem pro sociální kontakt občanů obce. Takže kraj mohl podpořit malé prodejny celkem zhruba čtyřmi miliony korun, ale pohrdl státní dotací a doslova se na drobné živnostníky na venkově vykašlal,“ uvedl zastupitelský klub ANO.

Hromádko uvedl, že ministerský program má řadu nedostatků. „V rámci Obchůdku 2021+ ministerstvo průmyslu a obchodu přenáší na bedra jednotlivých krajů i další finanční a administrativní zátěž. Kraje musí z vlastních prostředků zajistit administraci dotačního titulu a kontrolu dodržování pravidel. V případě jejich nedodržení pak řeší i vymáhání poskytnutých finančních prostředků zpět. Týká se to například porušení povinnosti, že obchůdek bude otevřen minimálně pět dní v týdnu, v případě obcí nebo místních částí do 350 obyvatel minimálně tři dny v týdnu,“ vysvětlil Hromádko.

Podle opozice ale má kraj na administraci dost úředníků a cílem krajských politiků by mělo být získávání peněz pro kraj a jeho obce.

Vedení Karlovarského kraje ale předpokládá že v příštím roce by dotační program Obchůdek 2021+ využilo, zároveň pak upraví krajský program tak, aby z něj mohly obce čerpat peníze i na investiční výdaje, například opravy obchodů nebo jejich zřízení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Karlovarský kraj, Obchůdek, dotace, Kritika, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jana Mračková Vildumetzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizuje, že se Karlovarský kraj nezapojil do programu Obchůdek  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.