Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vedení kraje svolalo jednání krizového štábu a chce do Mariánských Lázní povolat armádu

Situace týkající se nákazy koroavirem se v Karlovarském kraji zhoršuje a to zejména na Chebsku a Mariánskolázeňsku. Na rozdíl od ostatních krajů České republiky se tady nákaza začala šířit i do domovů pro seniory a léčeben dlouhodobě nemocných. Krizový štáb Karlovarského kraje proto dnes řešil dozásobení zařízení některými typy ochranných prostředků, posílení pracoviště Krajské hygienické stanice i zahájení testů pro samoplátce v regionu.

Počet nakažených koronavirem se zvýšil aktuálně především v Nemocnici Mariánské Lázně, kde jsou lůžka následné péče.

„Jsme domluveni se zástupci mariánskolázeňské nemocnice, že je v pondělí dozásobíme, dostanou celoobličejové masky, které lze opakovaně dezinfikovat. Dalším krokem bude také to, že oslovíme Ústřední krizový štáb ČR, aby na pomoc do Nemocnice Mariánské Lázně vyslal vojáky,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Vedení kraje chce dokoupit plicní ventilátory. Proto mají zástupci nemocnic sdělit kraji své požadavky. „Ventilátory pro nemocnici v Karlových Varech i Chebu máme objednané, jiné zatím nepotřebujeme,“ informovala předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Jitka Samáková. Nákup ventilátorů chystá i Nemocnice Sokolov. Kraj by tak měl zajistit ventilátory hlavně pro Nemocnici Mariánské Lázně.

V souvislosti se zavedením systému Chytré karantény pomáhá epidemiologům v našem kraji 8 mediků z Univerzity obrany. Přesto opět Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje upozornila na nedostatek epidemiologů. „Navrhuji, abychom oslovili ministerstvo zdravotnictví, ať co nejdříve posílí krajskou hygienu o epidemiologa. Situace v našem kraji je skutečně jiná než ve zbytku republiky, tak ať stát koná,“ zdůraznil krajský radní Jan Bureš.

Kraj také připravuje možnost testování na nákazu koronavirem pro samoplátce, což by mohlo usnadnit situaci zejména pendlerům, kteří se nyní podle nařízení vlády budou muset od 27. dubna prokazovat na hraničních přechodech negativními testy.

„Budeme garantovat od úterý 28. dubna v Karlových Varech kromě už probíhajících odběrů indikovaných praktickým lékařem a hygienikem místa pro samoplátce v odběrovém stanu v areálu Nemocnice Karlovy Vary. Zavedeme objednávkový systém pro zájemce, kteří se po objednání budou moci dostavit k provedení odběru. Přesný postup zveřejníme na stránkách kraje i nemocnice,“ uvedla primářka urgentního příjmu - Emergency karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, infekční onemocnění, Mariánské Lázně, Krajská hygienická stanice, nemocnice, Česko, Léčebna dlouhodobě nemocných, okres Cheb, Mariánskolázeňsko, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucie Polívková

Fajne, testování pro samoplátce v K. V. dnes informace, na 14 dnů obsazeno!!!! Nehoráznost!!! Požadovat něco, co je nesplnitelné a to nehovořím o další nehoráznosti - 6 tisíc měsíčně z rodinného rozpočtu za testy? Kolik si asi myslí vládní úředníci že se v zahraničí vydělává???

Pondělí, 27. dubna 2020, 22:52Odpovědět

Vedení kraje svolalo jednání krizového štábu a chce do Mariánských Lázní povolat armádu  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.