Počasí dnes28 °C, zítra18 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Na karlovarský festival dorazil německý herec a režisér Daniel Brühl

Mezi hosty karlovarského festivalu ve středu přibyl německý herec, režisér a producent Daniel Brühl. Několikanásobného držitele Evropské filmové ceny po příjezdu před hotelem Pupp vítalo přibližně pět desítek filmových nadšenců a zástupců médií. Usměvavý Brühl před odchodem do hotelu vyhověl všem zájemcům o podpis. Herec známý z filmů Good Bye, Lenin!, Hanebný pancharti nebo Rivalové ve čtvrtek převezme ve Velkém sále hotelu Thermal Cenu prezidenta MMF Karlovy Vary a uvede svůj režijní debut Soused.

Zásadním titulem začátku Brühlovy kariéry se stala nostalgická tragikomedie Wolfganga Beckera Good Bye, Lenin!, která ovládla udílení Evropských filmových cen a Brühl si odnesl Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce jak od odborné poroty, tak z hlasování diváků.

Na Evropskou filmovou cenu byl podruhé nominován za roli ve společenském krimidramatu Občanská výchova uvedeném na festivalu v Cannes. Další Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce podle hlasování diváků mu vyneslo romantické drama Láska v myšlenkách. V rodném Španělsku natočil životopisný snímek Salvador, inspirovaný příběhem stejnojmenného katalánského anarchisty. Americké publikum zaujal v roce 2009 v roli německého válečného hrdiny Fredericka Zollera ve filmu Quentina Tarantina Hanebný pancharti.

Za roli jezdce formule 1 Nikiho Laudy ve sportovním dramatu Rivalové byl nominován na Zlatý glóbus i cenu britské akademie BAFTA. V roce 2016 se objevil po boku Emmy Watsonové a Michaela Nyqvista ve filmu Kolonie. Padoucha si Brühl zahrál ve filmu Captain America: Občanská válka. V politickém thrilleru podle skutečných událostí Operace Entebbe hraje německého radikála Wilfreda Boseho. V roce 2021 režíroval a zahrál si hlavní roli v komedii o závisti a pomstě Soused, který také režíroval.

Zatím posledním Brühlovým počinem byla filmová adaptace románu Ericha Marii Remarqua Na západní frontě klid z roku 2022, která byla oceněna čtyřmi Oscary. Brühl se na tomto filmu podílel nejen jako herec, ale i výkonný producent.

Na zahajovacím večeru festivalu 28. června Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen. Dalším slavným zahraničním hostem festivalu byl letos režisér a producent Steven Soderbergh. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu také britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KVIFF

Štítky ČR, Německo, film, festival, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na karlovarský festival dorazil německý herec a režisér Daniel Brühl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.