Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Slovenští Longital míří do karlovarského divadélka Husovka

Kapela Longital je na scéně osmnáct let a má na svém kontě devět studiových alb a desáté na cestě. K tomu přidala i hudbu k filmům, divadelním představením a živé akustické i smyčcové nahrávky. Nyní zahraje v Karlových Varech.

Oceňovaná skupina Longital vydala v září loňského roku nové album pod názvem Mauna, které je aktuálně nominované na Album roku v Radio Head Awards. Album přináší novou synergii a nahromaděnou energii v dokonalé žánrové neuchopitelnosti. Mauna je havajské slovo pro horu ale také název kmene afrických motýlů, kteří se vyznačují zajímavými geometrickými vzory na křídlech.

„Víc, než geometrii v hudebních motivech se však vyplatí hledat ještě třetí význam pocházející z hinduistické filozofie, kterým je pro Longital ticho. Ne v doslovném smyslu, ale spíše v rovině vnitřního klidu,“ uvádí jeden z pořadatelů koncertu Vítězslav Škorpil.

Ticho v hlavě, které léčí. „Přiznej si, že ti svět unikl a nechápeš, co se tu děje, že nestíháš vnímat všechno, co se v té rychlosti odvíjí,“ zpívá Shina o současném světě, ve kterém ani na okamžik nedokáže vypnout, zpomalit, nebrat si toho na sebe příliš moc a starat se o svoje duševní zdraví. Jako by Shina, Dano Salontay a Marián Slávka s lehkostí spojili všechna žánrová období, projekty a světy, kterými za poslední roky prošli. Nechybí vzrušující smyčcové momenty, orchestrální aranže, sbor, klavírní plochy, ale také experimentální zvukové výlety, analogová elektronika a prvky vážné hudby.

„Longital jsou známí velmi energickým koncertním projevem, který se často liší od studiových nahrávek a dodává jim živelnost. Vzájemná komunikace mezi hudebníky a improvizace dělá každý koncert jedinečným. Živé provedení alba v triu bude napínavé, překvapující a radostné,“ dodává pořadatel s tím, že koncert se koná ve čtvrtek 12. března od půl osmé večer.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petra A. Áčová/Longital

Štítky kultura, Husovka, Karlovy Vary, Longital, koncert, Husova kolonie, hudební skupina, divadelní představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenští Longital míří do karlovarského divadélka Husovka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.