Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Filmová nadace ocenila pět scénářů a rozdělila 750.000 korun

Filmová nadace dnes na festivalu v Karlových Varech ocenila pět scénářů, které tak mají větší šanci uplatnit se na filmovém plátně. Sedm jejich autorů si rozdělilo odměnu 750.000 korun. Za 16 let podpořila nadace 112 scenáristů téměř 12 miliony korun a podle scénářů oceněných nadací mělo dosud premiéru 15 filmů. Dnes ocenila příběh soukromého detektiva za protektorátu, pohádkový příběh o vynálezci bleskosvodu, jeden milostný trojúhelník a dva příběhy z doby komunistického temna.

V hlavní kategorii soutěže, kde bylo přihlášeno 99 textů, získali ocenění Tereza Brdečková, Ondřej Cihlář a Jan Látal. V kategorii Hvězda zítřka pro autory do věku 33 let soutěžilo 58 textů a cenu si odnesli Barbora Chalupová, Marek Chalupa, Jakub Votýpka a Natália Antoňáková. Partnery nadace jsou Barrandov Studio, firma innogy a Česká televize, jejichž zástupci dnes oceněným na festivalu předali symbolické šeky.

Výbor nadace letos vybíral ze 157 scénářů, které tvořily dramata, komedie, pohádky nebo detektivky. „Autoři scénářů zaslali třetí největší počet prací v historii soutěže. Ocenění scénáře pohádkového příběhu pro celou rodinu s názvem Boží posel, mimochodem vůbec poprvé během trvání soutěže, jen potvrzuje obsahovou i stylovou pestrost došlých příspěvků," uvedl Petr Tichý, předseda správní rady Filmové nadace, předseda představenstva a generální ředitel Barrandov Studio.

Členové výboru nadace museli přečíst a zhodnotit přes 16.000 stran textu. Podle jednoho z nich Iva Mathého vysoký počet účastníků nemusí vyplývat z covidové doby, svědčí podle něj spíše o tvůrčím přetlaku a potřebě psát; pandemie se podle něj do scénářů nepropsala ani tematicky.

Největší příspěvek, 160.000 korun, dostaly scénář Terezy Brdečkové Nigrin - nejhorší je strach soutěžící v hlavní kategorii a scénář Boží posel Barbory a Marka Chalupových v druhé kategorii. Brdečková přihlásila příběh odehrávající se v srpnu roku 1939 v Protektorátu Čechy a Morava těsně před vypuknutím druhé světové války. Scénář podle poroty skvěle vystihuje dusnou atmosféru protektorátu, který již opustili demokraté i prozíravější část židovské komunity, kde se formuje odboj, z kariéristů se rekrutují kolaboranti a spekulanti mají žně.

Boží posel je pohádkový scénář plný imaginace, který se pohybuje na pomezí reality, fantazie a fikce. Spojuje v sobě odkazy k historické postavě vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše, k reáliím a atmosféře tereziánské doby i k romantické milostné zápletce. Název Boží posel odkazuje na starý výraz pro blesk.

Zatím posledním filmem, který vznikl podle scénáře oceněného nadací, byla tragikomedie Tichý společník podle scénáře Pavla Göbla, jenž se ujal i režie. Letos nadace počítá s uvedením ještě dvou filmů, jejichž scénáře dříve ohodnotila, tedy dramatu Kryštof a historické životopisné fresky Il Boemo. Začalo také natáčení oceněného scénáře Kláry Vlasákové s názvem Běžná selhání a Alberta Hospodářského nazvaného Brutální vedro. Dnes nadace vyhlásila další ročník soutěže, uzávěrka přihlášek je 28. února 2022.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv KVIFF

Štítky ČR, film, festival, Karlovy Vary, Filmová nadace, AUDIO, FOTO, nadace, soutěž, Tereza Brdečková, Barbora Chalupová, Barrandov Studio, Jan Látal, druhá světová válka, Česká televize, Innogy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmová nadace ocenila pět scénářů a rozdělila 750.000 korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.