Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šéfdirigentem Západočeského symfonického orchestru se stal přední český hornista Radek Baborák

Novým šéfdirigentem Západočeského symfonického orchestru (ZSO) v Mariánských Lázních se stal přední český hornista Radek Baborák. Smlouvu s orchestrem, který tento rok slaví 200 let od svého založení, podepsal na čtyři roky s možností prodloužení. Baborákův inaugurační koncert se uskuteční 10. září ve Společenském domu Casino. Zazní hudba Bedřicha Smetany, Niccoly Paganiniho. Gustava Mahlera a Johanesse Brahmse.

„Cíle jsou naprosto jasné. Finanční situace, a nejenom mariánskolázeňského orchestru, ale vůbec kultury, není moc dobrá. A samozřejmě tomu vůbec neprospěl covid. Takže my se budeme s ředitelem Muzikářem snažit konsolidovat orchestr při vstupu do třetího století jeho existence, sehnat finance, abychom mohli navýšit počet jeho členů a tím navýšit také jeho kvalitu a dramaturgické možnosti," řekl novinářům Radek Baborák. „Umělecké kvality si klademe vyšší, takže zveme hosty a rezidenční umělce, aby si návštěvníci z koncertů odnesli zážitek. Všichni vědí, že lázeňské prameny jsou léčivé, ale pro duši má léčivý účinek i hudba," dodal.

ZSO má v současné době 42 členů. V nové sezoně nabídne vedle abonentní také komorní a lázeňskou řadu. Ještě před jejím začátkem se v Mariánských Lázních od 2. do 24. července uskuteční 3. ročník festivalu Živé pohraničí/Lebendes Grenzland. Nový šéfdirigent Baborák je uměleckým garantem festivalu, který pod heslem 'Hudba léčí a usmiřuje' navazuje na historii česko-německých vztahů.

Nejstarší symfonický orchestr v českých zemích oslavuje 200 let své existence

Západočeský symfonický orchestr hraje v Mariánských Lázních už dvě staletí. Jeho historie je spjatá s počátkem zdejších lázní a sahá až do roku 1821. Druhý květnový víkend patří tradičně slavnostnímu zahájení lázeňské sezony, letos se ale program...

Baborák je přední český hornista, žák hornisty a pedagoga Bedřicha Tylšara a vítěz mnoha mezinárodních interpretačních soutěží. V letech 2002 až 2011 byl sólistou Berlínských filharmoniků. Je autorem mnoha televizních, rozhlasových a CD nahrávek. Založil vlastní hudební těleso Baborák Ensemble, mimoto spolupracuje s kvintetem Afflatus. Je uměleckým vedoucím ansámblů Czech horn chorus, Prague Chamber Soloists a Czech Sinfonietta. Jako komorní hráč je pravidelně zván ke spolupráci s mimořádnými muzikanty a osobnostmi. Z jeho iniciativy vznikl loni festival Horn Fest Praha, který chce přispět k zachování tradice české hornové hry.

Baborák s pomocí týmu Horn Fest Praha a ve spolupráci s Akademií uměleckého vzdělávání MenART loni také založil iniciativu Muzikanti na volné noze. Iniciativa podpořila 123 hudebníků, kteří se ocitli ve složité životní situaci v souvislosti s koronavirovou pandemií, a rozdělila mezi ně přes 1,3 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Radek Baborák

Štítky Západočeský symfonický orchestr, hudba, kultura, Mariánské Lázně, Radek Baborák, orchestr, festival, Gustav Mahler, Bedřich Smetana, koncert, Praha, Bedřich Tylšar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéfdirigentem Západočeského symfonického orchestru se stal přední český hornista Radek Baborák  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.