Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vary bez diváků. Zrušený filmový festival bodoval na Czech Press Photo

Prázdné sedačky velkého kinosálu karlovarského hotelu Thermal, nasvícené pódium a na něm Jiří Bartoška s Markem Ebenem. Tak zachytil fotograf David W Černý zrušený karlovarský filmový festival a získal za to cenu Samsung Awards 2020.

Jindy obvykle zaplněný sál karlovarského hotelu Thermal zel během prvních červencových dní prázdnotou a na jeho pódiu se odehrávala podivná náhražka zrušeného Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Prezident festivalu Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben natáčeli zdravice pro desítky kin v České republice, které se přidaly k akci „Tady Vary“, během níž pouštěly soutěžní snímky ze zrušeného festivalu. Nasvícený prázdný sál s protagonisty festivalu nafotil český zpravodaj tiskové agentury Reuters David W Černý, který s touto sérií snímků získal cenu Samsung Award 2020 v rámci letošního ročníku prestižní soutěže Czech Press Photo.

Jak vás napadlo fotit zrušený karlovarský filmový festival?

Pro agenturu Reuters vyhledávám a fotografuji události, které mají takový přesah, aby zaujaly naše klienty, tedy média v zahraničí. A zrušení velkého mezinárodního filmového festivalu kvůli hrozbě koronaviru jsem považoval právě za jednu takovou událost.

Byl jste jediným fotografem na místě? Z Vaší série fotografií to vypadá, jako by v sále hotelu Thermal byli skutečně jen Jiří Bartoška a Marek Eben. Kolik lidí okolo zajišťovalo natáčení jejich zdravice kinům, která se zapojila do akce "Tady Vary"?

Nebyl jsem jediný, bylo tam ještě pár dalších kolegů fotoreportérů a samozřejmě několikačlenný filmový štáb. Možnost pohybu po sále byla omezená, abychom nerušili průběh natáčení. Většina mých fotografií tak vznikla v přestávkách mezi jednotlivými záběry filmařů.

Fotíte karlovarský festival pravidelně, nebo jste jel jen tentokrát, protože šlo o výjimečnou situaci?

Jsem téměř 25 let oficiálním fotografem karlovarského festivalu, takže ano – celkem pravidelně. Navíc samozřejmě poměrně často ještě navíc pokrývám jednotlivé události festivalu i pro Reuters.

Počítal jste od začátku, že tuto sérii přihlásíte do Czech Press Phota?

Takto dopředu nepřemýšlím, soustředím se na to, abych na místě odvedl dobrou práci pro Reuters. Nad přihlášením jednotlivých fotek nebo sérií do soutěže se zamýšlím a vybírám je až těsně před uzávěrkou Czech Press Photo.

Objevily se tyto vítězné fotografie i v servisu agentury Reuters, pro kterou pracujete?

Ano, samozřejmě, to byl také primární účel mé cesty na tuto událost.

Otiskly je některé redakce?

Ano, reportáž převzalo mnoho online médií po celém světě. Zda reportáž vyšla také v tištěných médiích, je bohužel složité zjišťovat, ale je pravděpodobné, že ano.

Stal jste se historicky prvním držitelem ceny Samsung Award v rámci Czech Press Photo. Překvapilo vás to?

Určitě ano, vlastně jsem ani nevěděl, že je tato cena vůbec součástí letošního Czech Press Photo.

Patříte mezi zkušené fotografy a pravidelné účastníky Czech Press Photo. Kolikrát jste už v této soutěži zabodoval?

To si bohužel už přesně nepamatuji, bylo to několikrát a poprvé tuším již v roce 1996 s nějakou sportovní fotkou. Mnoha ročníků jsem se ale neúčastnil.

Které ceny si vážíte nejvíce?

Vážím si každé ceny, ale třeba letošní cena Samsung Award 2020 a nominace v kategorii umění mě potěšila o to více, že v obou případech jsem se na místě věnoval nejen fotografování, ale i natáčení video reportáže a měl jsem tudíž na obojí mnohem méně času.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto David W. Černý / Reuters

Štítky soutěž, David W Černý, Samsung Award 2020, MFF, Karlovy Vary, Czech Press Photo, filmový festival, festival, Samsung, fotograf, Jiří Bartoška, Marek Eben, Hotel Thermal, Česko, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vary bez diváků. Zrušený filmový festival bodoval na Czech Press Photo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.