Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Parkovací dům u galerie v K. Varech má mít kapacitu 250 míst a splynout s okolím

Parkovací dům u Galerie umění v Karlových Varech by mohl mít kapacitu až 250 aut a přitom by měl vzhledem zapadnout do okolní zeleně. Jde o první z parkovacích domů, které město plánuje v okrajových částech centra lázeňského města vybudovat. Podobu parkovacího domu u galerie navrhnul ateliér Fránek architects, který ji představil veřejnosti. Parkovací dům by výrazně pomohl zlepšit možnost parkování v oblasti poblíž Císařských lázní, Galerie umění, Městského divadla, Vřídla a jižní části lázeňské zóny.

Architekt Zdeněk Fránek, který na studii pracoval, na prezentaci v Galerii umění odhadovat konečnou cenu po vypracování projektu nechtěl. Do ceny budou vstupovat náklady, jako jsou výkopové práce i pohyby cen stavebních materiálů. Řadově však naznačil, že by mohlo jít o 250 až 300 milionů korun. Podle primátorky města Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) by měl být parkovací dům u galerie prvním, do kterého by město chtělo investovat, a to hlavně kvůli tomu, že se u něj očekává rychlejší návratnost. Osobně by chtěla, aby tento parkovací dům stál do tří let.

Parkovací dům má vzniknout na místě výletní kavárny a zahradní restaurace Sanssouci, která byla na Goethově stezce vystavěna roku 1876. Od začátku 1. světové války začaly budovy chátrat a přibližně v polovině 20. století byly zbourány. Nyní je na tomto místě placené parkoviště. Zatímco dnes zde zaparkuje asi dvacítka aut, kapacita parkování by se mohla parkovacím domem zvýšit až desetkrát.

Místo je situováno v husté zeleni a má se stát součástí koridoru zeleně směřujícího k centru města. Holý železobetonový skelet bude opatřen železnými, žárově zinkovanými konstrukcemi a fasáda bude pokryta ocelovými sítěmi, které budou sloužit jako podpora pro popínavé rostliny. Tím se stavba začlení do okolní přírody a pod zelení objekt časem zmizí a sroste s okolní přírodou.

Magistrát si před několika lety nechal zpracovat studii, která navrhla až sedm parkovacích domů po celém městě. Kromě lázeňského centra by měly vzniknout i na sídlištích, kde jsou možnosti parkování pro místních obyvatele rovněž omezené.

Konkrétní variantu, jak stavbu a provoz parkovacích domů zajistit, zatím město zvažuje. Jednou z variant, o které se diskutovalo, by bylo najít partnera pro stavbu a provozování všech plánovaných parkovacích domů. To ale asi nebude jednoduché.

“Vzhledem k výši nákladů asi nebude reálné najít partnera pro všechny parkovací domy, takže zřejmě budeme postupovat postupně. Jednou z možností by byl projekt PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru) vytvoření společného podniku s partnerem, pro kterého není prioritou rychlá návratnost. Město by do takového podniku dávalo pozemky a tím by si i ponechalo částečnou kontrolu nad cenotvorbou," řekla karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Fránek, ateliér Fránek architects

Štítky parkovací dům, parkování, Galerie umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací dům u galerie v K. Varech má mít kapacitu 250 míst a splynout s okolím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.