Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dálnici je třeba co nejrychleji dostavět a napojit na německou síť

Dostavba dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Prahou je mnoho let diskutované téma. V minulosti zaznělo již mnoho termínů jejího plánovaného otevření, ale žádný zatím nebyl splněn. Nyní se mluví o roce 2026 a obnovují se jednání o dostavbě úseku Cheb - hranice s Německem a napojení na dálnici A93.

„S vedením Ředitelství silnic a dálnic jsme již o možné přípravě stavby části D6 na hranici s Německem jednali a kromě dostavby D6 na Prahu to patří k prioritám v oblasti dopravy v našem regionu. Naším cílem je řešit nejen úsek v českém příhraničí, ale i německé napojení na dálnici. Z toho důvodu mám v plánu se spojit s vládní prezidentkou Horních Frank a požádat o to, abychom ve společné nótě podpořili dostavbu české i německé části,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Zmiňovaný úsek mezi Chebem a hranicí je zhruba osm a půl kilometru dlouhý a dobře o něm ví i stávající ministr dopravy Karel Havlíček (ANO), který o něm jednal s představiteli Karlovarského kraje. Během videokonference ministr sdělil, že má v plánu setkání se spolkovým ministrem dopravy Andreasem Scheuerem a požadavek Karlovarského kraje bude jedním z témat společné debaty.

„Kromě toho nám ministr přislíbil, že bude po svém německém partnerovi požadovat deklaraci toho, že Německo s dostavbou napojení od hranic s Karlovarským krajem na A93 počítá a bude zjišťovat, v jakém časovém horizontu by to bylo možné realizovat,“ doplnila Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Podle další informací se uvažuje o dostavbě úseku D6 od Chebu na hranice ve čtyřpruhu. Problém je také v tom, že na bavorské straně napojení na dálnici A93 před časem vypadlo ze spolkového plánu priorit ve výstavbě dopravní infrastruktury

 „Bude-li rozestavěna většina úseků D6, měla by se připravit i část směrem k Německu. Jestliže chceme Karlovarský kraj rozvíjet a posílit, pak je pro něj tato infrastruktura důležitá, což platí i o napojení na A93 v Německu,“ řekl Karel Havlíček.

Vedle výše zmiňované dostavby dálnice D6 na území České republiky a její napojení na dálnici A93 žádá vedení Karlovarského kraje ministra Havlíčka, aby v Německu jednal také o elektrifikaci železniční trati Marktredwitz – Cheb.

„Víme, že prioritu má úsek Norimberk – Plzeň, ale pro nás je důležitá rovněž elektrifikace trati Marktredwitz - Schrinding - Cheb, která zintenzivní železniční dopravu z Norimberku do Karlových Varů a do Prahy,“ uzavírá Jan Bureš (ODS), náměstek hejtmana pro dopravu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky doprava, dálnice, D6, A93, Německo, hranice, Karlovarský kraj, Cheb, Praha, Karlovy Vary, Karel Havlíček, Dálnice D6, Ředitelství silnic a dálnic, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnici je třeba co nejrychleji dostavět a napojit na německou síť  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.