Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Muzeum Kraslické dráhy je jediné svého druhu v kraji. Chybělo ale málo a skončilo by

Milovníci vlaků a železnice se nemusí obávat, že by unikátní Muzeum Kraslické dráhy skončilo. Ještě nedávno ale čelilo existenčním problémům. Vlastními výdělky totiž pokryje zhruba 15 procent nákladů, proto se musí spoléhat na granty a dotace. Ne všechny ale letos prošly schvalovacími procesy. Nakonec pomohlo hejtmanství. Muzeu poskytne individuální příspěvek ve výši 200 tisíc korun.

„Muzeum Kraslické dráhy se ocitlo takříkajíc na rozcestí, kdy byla ohrožena jeho samotná existence. Stejně jako mnoho dalších kulturních institucí tohoto typu je i jeho fungování závislé na podpoře, kterou získá od města, kraje nebo od státu“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková (KDU-ČSL).

Po řadě jednání se podařilo najít cestu, jak muzeu pomoci. Karlovarský kraj mu poskytne individuální dotaci ve výši 200 tisíc korun. Muzeum peníze využije na pokrytí nákladů za provoz.

Muzeum Kraslické dráhy se nachází v budově bývalé nádražní restaurace železniční stanice Kraslice a je jediným dopravním muzeem v Karlovarském kraji. Jeho expozice prostřednictvím sbírkových předmětů, četných výstavních panelů a dalších dokumentů mapuje historii a technické zvláštnosti nejen regionální železniční tratě č. 145 Sokolov – Kraslice – Klingenthal, ale i dalších drah na české a německé straně státní hranice. Kromě toho je muzeum také pořadatelem nebo spolupořadatelem akcí pro veřejnost. Za všechny lze zmínit velmi oblíbené Mikulášské jízdy nebo například mezinárodní filmový festival Kraslický filmVLáček.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Muzeum Kraslické Dráhy

Štítky Muzeum Kraslické dráhy, železniční muzeum, muzeum železnice, Kraslice, dotace, zachování muzea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Kraslické dráhy je jediné svého druhu v kraji. Chybělo ale málo a skončilo by  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.