Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

O karlovarské očkovací centrum pro neregistrované děti je velký zájem

Karlovarské očkovací centrum pro děti, které nemají v současnosti svého dětského lékaře, eviduje ještě před otevřením velký zájem. Denně tam přijímají několik objednávek, volají zejména lidé z menších měst, kde je problém s nedostatkem pediatrů největší. Podle odhadů je v Karlovarském kraji deset až 13 procent dětí, které nejsou registrovány u dětského praktického lékaře.

Informovala o tom vrchní sestra očkovacího centra Simona Parthová. První děti začnou zdravotníci očkovat přístí týden v pátek.

V očkovacím centru, které spustilo registraci začátkem tohoto týdne, přijímají nyní tři až čtyři telefonáty denně. Někteří lidé se pouze o možnostech očkování informují, někteří se už přímo registrují. Zájem mají o vakcíny pro devítiměsíční mimino, ale i třináctileté děti. Podle vrchní sestry volají lidé především z menších a odlehlejších měst Chebska a Sokolovska, ve kterých v poslední době ukončil pediatr svou praxi. Konkrétně jde o Luby u Chebu a Kraslice.

Mám tu maminky právě z Chebska, kterým paní doktorka ukončila pediatrickou praxi k 1. dubnu a zatím pediatra nesehnaly a teď mají dítě rozočkované a potřebují třeba druhou nebo třetí dávku vakcíny do určitého termínu, aby to nepropadlo," uvedla Parthová. Do centra volají také těhotné ženy, které mají před porodem, a dosud nesehnaly dětského lékaře.

Podobné centrum podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) nikde v České republice nefunguje. Na úpravu prostor pro očkovací centrum dal kraj 600.000 korun. Počet dětí, které nemají svého dětského lékaře, kraj jen odhaduje, přesná čísla zdravotní pojišťovny krajům neposkytují. I tak jde ale o poměrně vysoký podíl, uvedl hejtman.

Očkování začne příští týden v pátek v dětském centru Na Vyhlídce v Karlových Varech. Zdravotníci budou aplikovat vakcíny zařazené do povinného očkování podle očkovacího kalendáře platného v ČR a doporučené vakcíny, například na rotaviry, pneumokoky, klíšťovou encefalitidu či sezonní chřipku. Otevřené bude centrum pouze pro objednané klienty vždy v pátek od 9:00 do 12:00. Registrovat se mohou zájemci od pondělí do čtvrtka od 8:00 do 11:30 na telefonním čísle 733 128 137 nebo e-mailu ockovani@dckvary.cz. Je nutné si vzít s sebou očkovací průkaz a průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, lékaři, správa, děti, očkování, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O karlovarské očkovací centrum pro neregistrované děti je velký zájem  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.