Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odborníci vyberou první obory pro polytechniku v Karlovarském kraji

Odborná skupina bude vybírat první obory pro připravovanou vysokoškolskou polytechniku, která má vzniknout v Karlovarském kraji. Nový druh terciárního vzdělávání by kraj chtěl spustit od akademického roku 2025/2026. Polytechnika by měla částečně řešit problém chybějící vysoké školy v kraji a pomoci zaměstnavatelům získat kvalifikované pracovníky.

V prvních letech by se výuka měla odehrávat na různých místech kraje, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Po dohodě s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) jsme založili pracovní skupinu, kde je ministerstvo školství, Karlovarský kraj, Hospodářská komora a Západočeská univerzita v Plzni a která připravuje zrod té polytechniky," uvedl Kulhánek. „V počáteční fázi by se mělo po dohodě se středními školami a zaměstnavateli vybrat čtyř až pět oborů, které by se studovaly decentralizovaně. To znamená nikoli na jednom místě, ale v dostupných objektech na různých místech kraje, v Chebu, Karlových Varech, nebo i v Sokolově," dodal.

Polytechnika by měla nabízet klasické bakalářské studium, a to v různých oborech, nejen technických, ale třeba i zdravotnických nebo sociálních. V dalších letech by polytechnika měla počet svých oborů rozšiřovat až na deset nebo 15, podle potřeby a zájmu. S postupným rozšiřováním by se pak studium soustředilo zřejmě na jedno místo, kde by vznikl plnohodnotný vysokoškolský kampus.

O jeho umístění se ale zatím teprve jedná. Jednou z možností by bylo využít areál bývalé střední školy v Královském Poříčí, využitelnou lokalitu nabídnul i Kynšperk nad Ohří. Při posuzování vhodného umístění bude ale třeba vzít v potaz i atraktivitu pro studenty.

Takzvaná polytechnika vychází ze zkušeností některých západních zemí, například Německa, kde je jakousi alternativou k univerzitnímu vzdělávání a funguje ve spolupráci a za účasti regionálních firem. Sloužit může jak pro navazující studium po střední škole, tak jako možnost doplnit si vzdělání pro zaměstnance v oborech, které jsou v regionu potřeba.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, vysoké, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci vyberou první obory pro polytechniku v Karlovarském kraji  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.