Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje stavbu základny pro leteckou záchrannou službu

Karlovarský kraj připravuje stavbu základny pro leteckou záchrannou službu, která by měla od poloviny příštího roku začít fungovat na karlovarském letišti. Zajištění letecké služby záchranářů přislíbil při srpnové návštěvě kraje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Provozovat by ji zatím ve zkušebním režimu měla armáda. Stavba základny, kterou by měl financovat kraj, vyjde na desítky milionů korun, řekl novinářům karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Připravujeme se na spuštění v příštím roce v červenci, jak bylo avizováno. Zadáváme studii proveditelnosti, architektonickou studii a dokumentaci pro územní řízení té stabilní základny letecké záchranky, která by měla vzniknout na karlovarském letišti," řekl Kulhánek. Vlastníkem karlovarského letiště je kraj.

Létat by měl v kraji jeden armádní vrtulník, a to pouze přes den. Jeho provoz by neměl na letišti narušit civilní lety. Personál by měla poskytnout karlovarská krajská záchranná služba. Zaměstnanci si už podle hejtmana zvyšují kvalifikaci a podstupují potřebná školení.

Provoz letecké záchranné služby by měl financovat stát. Hejtman uvedl, že by mělo jít pro Karlovarský kraj o 60 milionů korun ročně. Zatím půjde o zkušební provoz. Další fungování po roce 2028 už by řešila nová státní koncepce letecké záchranné služby.

O zřízení letecké záchranné služby usiluje vedení kraje dlouhodobě. Vrtulníky záchranářů do kraje nyní létají ze sousedního Ústeckého a Plzeňského kraje. Podle hejtmana se ale nedostanou až ke dvěma třetinám území třistatisícového kraje do zákonem stanoveného času 20 minut. To je nejvyšší podíl obyvatel bez rychlého dosahu vrtulníkem ze všech krajů.

Jeden z hlavních argumentů pro zřízení letecké základny je to, že v Karlovarském kraji není kompletní traumacentrum, popáleninové centrum ani kardiovaskulární centrum, které by řešilo akutní případy. Roli hraje i obtížný terén v horské části regionu. V Krušných horách jsou také oblíbená lyžařská střediska, která navštěvují v zimě desetitisíce lidí. Pravděpodobnost dopravních nehod nebo zranění je v této oblasti vysoká.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, správa, zdraví, letectví, záchranná, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje stavbu základny pro leteckou záchrannou službu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.