Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Požár u Sokolova patřil v kraji k největším,hasiči spotřebovali vody jako za rok

Zásah hasičů u požáru skládky pražců poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku byl počtem nasazených jednotek i techniky jedním z největších v Karlovarském kraji za posledních 30 let. Na místě zasahovalo od pátku přes 400 hasičů ze sedmi desítek jednotek téměř z celé České republiky. Při zásahu spotřebovali 44 milionů litrů vody, tedy množství, které běžně spotřebují krajští hasiči při požárech za celý rok, řekl dnes novinářům ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřich Volf. Požářiště hasiči ještě kontrolují.

Hořet začalo v areálu bývalého dolu Silvestr - Přátelství v pátek večer. Zásah byl podle hasičů už od začátku extrémně náročný. Požár zasáhl plochu o velikosti 11.800 metrů čtverečních, plameny dosahovaly i několik desítek metrů a rychle se šířily. Oheň ohrožoval také přilehlou halu a les, které se nakonec podařilo uchránit. S hašením pomáhaly také dva vrtulníky či velkoobjemová čerpadla, která přečerpala přes 30 milionů litrů vody.

Při zásahu se zranilo několik hasičů, jeden byl s lehkými popáleninami převezen do nemocnice, desítky z nich utrpěly termický šok mnozí byli vyčerpaní. Požár se po dvou dnech podařilo lokalizovat a hasiči jej doteď postupně likvidují. Zcela zlikvidovaný by mohl být už během dneška. Poté hasiči místo opustí a převezme si jej provozovatel areálu, kterým je soukromá firma zaměřená na likvidaci odpadů.

Příčinu požáru vyšetřovatelé dál zjišťují. Pracují s verzí úmyslného založení, nedbalého jednání či technickou závadou na drtiči pražců. Žádnou z nich zatím nevyloučili. Vyšetřování by podle Volfa mohlo trvat ještě několik týdnů. Vyšetřovatelé budou také zjišťovat, jestli měl provozovatel areálu všechna potřebná povolení a dodržoval bezpečnostní předpisy. Předběžnou škodu hasiči vyčíslili na 45 milionů korun. Oheň poškodil v areálu několik strojů.

Při hašení spotřebovali hasiči velké množství vody. Veškerá voda ale odtekla do vedlejšího odkaliště po bývalé těžbě uhlí, tudíž nekontaminovala okolní prostředí. Během požáru prováděla chemická laboratoř kontrolní měření zplodin hoření v ovzduší. Nenaměřila zvýšenou koncentraci.

Hasiči se teď budou chtít zaměřit na místa, kde hrozí podobný požár. "Provedeme analýzu všech brownfieldů, které máme na území Karlovarského kraje. Pointa je v tom, že ty brownfieldy jsou zastrčené a jsou tam firmy, které provádí činnost, o které se moc neví, takže tomu chceme jít naproti. Takže spolu s orgány životního prostředí uděláme koordinovanou kontrolu tak, aby do konce roku jsme měli kraj zmapovaný," řekl Volf.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky Hasiči, Požár, Karlovarský, Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár u Sokolova patřil v kraji k největším,hasiči spotřebovali vody jako za rok  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.