Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Hasiči bojují s obrovským požárem poblíž areálu elektrárny. Na pomoc povolali kolegy ze sousedních krajů

, aktualizováno 26. srpna 2023, 17:02

Desítky hasičů zasahují u obrovského požáru v areálu poblíž hnědouhelné Elektrárny Tisová u Citic na Sokolovsku, kde hoří skládka pražců. Sloup černého dýmu a plameny sledují lidé i ze vzdáleného okolí. Velitel zásahu vyhlásil zvláštní stupeň požárního poplachu. Na místo během noci dorazily posily z Plzeňského a Ústeckého kraje a dále pak ještě několik jednotek z Středočeského a Libereckého kraje. Od sobotního rána pomáhají s hlášením i dva vrtulníky. Několik hasičů se zranilo. Oheň se momentálně již nešíří a události se začala zabývat také policie.

„V Tisové u Sokolova zasahujeme u požáru skládky pražců. Jedná se o velký rozsah. Požár je viditelný z velké dálky, stejně tak vysoký sloupec kouře. Informování jsou starostové okolních obcí. Doporučujeme v okolí nevětrat,“ uvedl v pátek před desátou hodinou večerní mluvčí krajských hasičů Martin Kasal

„Na místě jsou již posily z okolních krajů, žádaly jsme velkoobjemové cisterny. Vyžádaný byl rovněž speciální automobil s velkou zásobou pěnidla. V průběhu hašení se zranilo několik hasičů. S ohledem na množství hořícího materiálu lze předpokládat dlouhotrvající zásah," informoval během noci Kasal. Je stále nutné velmi často střídat zasahující hasiče. Další velké střídání, hlavně jednotek z Karlovarského kraje, je plánováno na neděli.

U zásahu bude až do odvolání výjezd chemické laboratoře z Třemošné, která pravidelně monitoruje a měří zplodiny hoření ve vzduchu. „Měření provádí v ulicích Sokolova a okolních obcích. Z místa požáru stále stoupá sloupec kouře, žádné měření ale dosud nezjistilo žádné koncentrace nebezpečných zplodin hoření ve vzduchu," ujistil mluvčí. 

„Záchranáři během večera ošetřili tři hasiče. Jeden byl převezen s lehkým zraněním do Sokolovské nemocnice,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Radek Hes. Kouř je i po několika hodinách stále viditelný z mnoha kilometrů. Zápach cítí lidé i z okolí Slavkovského lesa. Policie uzavřela cesty k areálu a odklání vozidla. „Řídí tam dopravu a do míst pouští jenom ty, kteří tam bydlí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky," sdělila policejní mluvčí Zuzana Churáňová.

S hlášením pomáhají vrtulníky

Požár se již nešíří a hasiči se mohou plně věnovat likvidaci samotného požáru. „Stále platí vyhlášený zvláštní stupeň požárního poplachu. V ranních hodinách zasahující hasiči přešli z požární obrany do požárního útoku, kdy už není primární ochrana okolí a zastavení šíření. Nasazeno je patnáct útočných vodních proudů, zhruba od půl deváté dopoledne je zahájeno i letecké hašení. Dva vrtulníky nabírají vodu v jezeře Medard,“ řekl po deváté hodině ráno mluvčí hasičů. Na místě je nasazeno 72 kusů požární techniky.

Na místě se prostřídali zasahující hasiči, stále pomáhají i kolegové ze sousedních krajů. Požární vodu na místo zásahu dopravují hasiči kromě cisternami také velkokapacitním čerpadlem z odkaliště na vzdálenost 800 metrů. „Zásah bude pokračovat stejným způsobem minimálně celý dnešní den,“ odhadl Kasal.

Zásah komplikují lidé, kteří si to tam jezdí fotit

Hasiči taktéž apelují na veřejnost, aby se místu vyhnula. „Prosíme vás, nejezděte si požár fotit a točit a pokud možno se vyhněte cestě kolem, aby nebyl blokován průjezd techniky IZS," uvedli hasiči z Březové u Sokolova.

„Prosím všechny, aby žádným způsobem neblokovali příjezdové cesty na místo požáru či například prostor u vrtulníků. Chápeme, že obyvatelé chtějí vidět co nejvíc ze zajímavého zásahu, musíme ale dbát hlavně na bezpečnost jak zasahujících, tak právě i sledujících obyvatel. Jejich přítomnost v blízkosti požáru či u místa, kde zasahují vrtulníky, není bezpečná," upozorňuje Kasal.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná. Skládka pražců leží sice na pozemcích Sokolovské uhelné, ale je pronajata soukromé firmě. Podnik ale poskytuje součinnost při likvidaci požáru. Událostí se již zabývají kriminalisté a zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Škody se budou podle odhadů pohybovat ve vyšších desítkách milionů. Policie nevyloučila cizí zavinění.

Nedaleko probíhá mistrovství ČR v požárním sportu

V Sokolově aktuálně probíhá mistrovství republiky profesionálních i dobrovolných hasičů v požárním sportu. V rámci přípravy museli hasiči vyčlenit větší počet hasičů na tuto sportovní akci, přičemž stále musí být stoprocentně připraveni vyrazit k zásahům. „Účast sportovců na mistrovství tak žádným způsobem neovlivňuje možnosti hasičů u požáru u Tisové. Na stadionu je sice aktuálně na šest set hasičů z celé republiky, jakékoliv jejich nasazení u požáru není jednak potřeba, ale navíc s ohledem na jejich momentální statut sportovců, tedy bez řádného zásahového vybavení, by to ani nebylo možné,“ vysvětluje Martin Kasal.

Posily z okolních krajů byly vyžádány hlavně kvůli potřebě speciální techniky. „Zásahová činnost má vždy prioritu nad vším ostatním, v Sokolově i u Tisové se v tuto chvíli zvládá obojí, tedy jak vrcholový sport, tak i požár ve zvláštním stupni,“ dodal Kasal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky požár skládky pražců, obrovský požár, požár tisová, třetí stupeň poplachu, Sokolovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Machač

Není chlapům co závidět. Hlavně, aby se nikomu nic vážného nestalo.

Sobota, 26. srpna 2023, 11:55Odpovědět

Mira Glőckner

To nebude jen tak, asi se nějaký český pomatenec inspiroval ze zahraničí. Možná by nebylo od věci tyto úchyláky po dopadení s ohýnkem seznámit trochu blíž...

Sobota, 26. srpna 2023, 10:21Odpovědět

Hasiči bojují s obrovským požárem poblíž areálu elektrárny. Na pomoc povolali kolegy ze sousedních krajů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.