Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Horští záchranáři pátrali v Krušných horách po zraněné houbařce, neuměla česky a v oblasti se nevyznala

Informaci o zraněné ženě obdrželi horští záchranáři v ranních hodinách. Houbařka měla podle popisu zraněnou nohu a nebyla schopna chůze. Sice u sebe měla telefon, ale jako problém se ukázala jazyková bariéra a také to, že se v místě nevyznala a nedokázala popsat, kde se nachází. Do akce proto vyrazil psovod se svým parťákem.

Žádost o pomoc s pátráním přišla od záchranářů z Ústí nad Labem. Podle jejich slov se žena nacházela v oblasti Tisé v Krušných horách, přičemž si poranila nohu. „Naštěstí u sebe měla telefon, takže s ní bylo možné komunikovat. Její přístroj bohužel nepodporoval instalaci aplikace Záchranka, podle které by bylo možné ženu lépe najít. Žena se v oblasti nevyznala a neuměla navíc moc dobře česky,“ popisuje mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

DO terénu vyrazil psovod a procházel místa, která se blížila popisu, který žena po telefonu udávala. Nejdříve se vydal do lokality Antonínov poblíž Jeleního vrchu. Po zhruba 30 minutách neúspěšného pátrání zachytil pes stopu, po které se ihned vydali. „Asi po 200 metrech našli ženu v lesním porostu. Horský záchranář na místo přivolal policisty a zdravotnické záchranáře, zraněnou houbařku ošetřili a společnými silami ji transportovali do vozu zdravotnické záchranky, který ji převezl k dalšímu ošetření do nemocnice,“ dodal Fryš.

Aplikace Záchranka se dočkala vylepšení, horským záchranářům pomůže lépe lokalizovat zraněného

Aplikace Záchranka funguje téměř dva roky. Za tak krátkou si ji do svých chytrých telefonů stáhlo přes půl milionu uživatelů, na základě volání z aplikace vyjížděla zdravotnická záchranná služba k 1500 případům, přes aplikaci volá o pomoc zhruba...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky Horská služba, ztracená houbařka, zraněná žena, pátrací akce, psovod, aplikace Záchranka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horští záchranáři pátrali v Krušných horách po zraněné houbařce, neuměla česky a v oblasti se nevyznala  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.