Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Karlovarské letiště opraví vnější plášť poničený požárem do konce roku

Mezinárodní letiště v Karlových Varech opraví vnější plášť poničený lednovým požárem do konce roku. Práce měly původně skončit už v květnu před hlavní sezonou, rozsah škod i náklady jsou ale větší, než se původně předpokládalo. Vlastníkem letiště je Karlovarský kraj. Opravy by měly stát zhruba tři miliony korun. Většinu z nich uhradí pojistka, řekl dnes novinářům krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), odpovědný za dopravu. Chod letiště práce neomezí.

Požár vypukl v noci na začátku roku v hlavní odletové hale. Letiště bylo v tu dobu zavřené. Plameny zasáhly vnější plášť nad vstupem do terminálu.

„Zjistilo se, že požár vznikl od topných kabelů ve svodech dešťové vody nad vstupem do terminálu. Příčinou bylo zřejmě porušení kabelové izolace hlodavci, nejspíše kunou. Část sanace je hotová a další budou provedeny v následujícím období," řekl zastupitel.

Práce se zpozdí hlavně kvůli tomu, že se jednotlivé díly musí vyrábět na zakázku. Příkladem je právě oprava vstupního oblouku. Hlavní odletová hala karlovarského letiště je architektonické dílo a byla vyrobena ze speciálních prvků na míru. Opravy jsou tak podle zastupitele časově i finančně náročné.

V Karlových Varech vyšetřují, proč jim hořelo letiště. Opraveno má být v květnu

Letiště v Karlových Varech zjišťuje po nedělním požáru rozsah škod na poničené střeše. Plameny tam v noci, kdy bylo mezinárodní letiště uzavřené, zasáhly hlavní odletovou halu. Současně připravuje opravy. Karlovarský kraj, který je vlastníkem...

Náklady první etapy, jejichž velkou část uhradila pojišťovna z pojistky, stála 1,8 milionu korun. Vyměnily se izolace a opravil se vnější plášť budovy ze speciálních plechů. Nyní letiště připravuje druhou etapu, která zahrnuje opravu vstupního oblouku a výměnu elektroinstalace. Počítá se s náklady okolo milionu korun.

Součástí oprav budou ještě další úpravy, kterými chce vedení letiště zabránit případnému dalšímu požáru. V plánu je instalace proudových chráničů na všechny kabelové smyčky. Náklady uhradí letiště ze svého rozpočtu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, správa, letectví, požár, letiště, Karlovy Vary, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště opraví vnější plášť poničený požárem do konce roku  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.