Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarský kraj poskytne Horské službě 200 000 korun na nákup vybavení, počet letních úrazů totiž stále stoupá

Také v letošním roce poskytne Karlovarský kraj individuální dotaci na obnovu a doplnění zdravotního vybavení horských záchranářů. Díky příspěvku ve výši 200 tisíc korun pořídí například baterie do defibrilátoru, který v minulosti pořídili právě díky podpoře od kraje. Každý rokem stoupají záchranářům během léta počty výjezdů, nejčastěji se jedná o pády z kola.

„Pracovníci horské služby vytvářejí podmínky pro bezpečný pobyt návštěvníků v Krušných horách, poskytují první pomoc a zachraňují lidské životy. K tomu všemu potřebují kvalitní vybavení a techniku, které jim usnadní práci při nebezpečných zásazích v mnohdy těžko dostupném terénu. Ve výběru přístrojů či materiálů je nijak neomezujeme, záleží pouze na nich, jak s finančními prostředky naloží,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Horská služba plánuje peníze z dotace použít na nákup šesti kusů baterií AED Lifepak pro automatizovaný externí defibrilátor. Dále pořídí také helmy se zástavbou pro letecké záchranáře a spotřební zdravotnický materiál používaný během každodenních činností.

Počet zásahů se každým rokem zvyšuje

Krušnohorské záchranáře zaměstnal v uplynulých dnech například pád horolezce, který se zřítil ze zhruba sedmimetrové výšky v lezecké oblasti v Ostrově u Tisé na skále Kočička. Při pádu si poranil ruce a nohy. „Oblast Ostrovských skal patří z hlediska záchrany k těm hůře dostupným, navíc v této lokalitě je i velmi špatný signál. Z místa pádu se naštěstí lezec o pomoc dovolat dokázal,” uvedl k události náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Račko. V  tomto případě měl příběh šťastný konec a muže ošetřili v nemocnici.

Německý cyklista zemřel po pádu z kola na trailu v Krušných horách, oživovali ho skoro hodinu

Na jednom z trailů v okolí Bouřňáku v Krušných horách nezvládl sjezd z prudkého svahu čtyřicetiletý německý cyklista. Po pádu do lesního porostu utrpěl vážná zranění. Záchranáři bojovali o jeho život bezmála hodinu. Muž ale nakonec svým zraněním...

 

Horské službě ČR každým rokem stoupá počet výjezdů. Jen loni zasahovali záchranáři v rámci republiky u 2918 úrazů. Na nárůstu počtu zranění má největší podíl rozvoj horské cyklistiky. Právě sjezd z prudkého kopce stál život čtyřicetiletého bikera z Německa, který sjížděl trail v okolí Bouřňáku. Podle Horské služby došlo k tragédii na trati, kterou si bikeři ve volné přírodě sami vybudovali. 

„Mnohokrát jsou tyto trasy natolik umně skryty a vedeny v nedostupném terénu, že v případě poranění cyklisty je pro záchranáře velice obtížné dostat se na místo a včas poskytnout poraněnému pomoc," upozornil mluvčí Horské služby Marek Fryš

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR

Štítky podpora, dotace, Horská služba ČR, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj poskytne Horské službě 200 000 korun na nákup vybavení, počet letních úrazů totiž stále stoupá  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.