Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči v Karlovarském kraji likvidovali za víkend dvacítku požárů porostů

Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali o víkendu u zhruba dvacítky požárů porostů. Šlo většinou o malé požáry, ale s vysokými teplotami a suchem jejich četnost přibyla. Na území Karlovarského kraje proto platí od pondělí období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, spojené s řadou preventivních opatření, jako je třeba zákaz rozdělávání ohně v přírodě.

„V sobotu jsme zasahovali asi u desítky požárů a neděli jejich zatím bylo 11. Změnili jsme i taktiku a preventivně vysíláme i k požárům, které jsou nahlášeny jako malé, více jednotek hasičů, abychom zabránili případnému rozšířené ohně," uvedl mluvčí krajský hasičů Martin Kasal. A protože hlášení požárů přibývá a hasiči vyjíždí i k více událostem ve stejný čas, v sobotu bylo v terénu v jednu chvíli i 40 jednotek hasičů.

Požáry se zatím obešly bez větších škod a nikdo při nich nebyl zraněn. V neděli po poledni si ale požár poblíž železniční trati vynutil z bezpečnostních důvodů přerušení provozu na trati z Chebu do Chomutova poblíž Ostrova na Karlovarsku.

Za posledních několik týdnů pršelo v Karlovarském kraji pouze lokálně. Úbytek vody je patrný už na některých místech a přítocích Ohře. Lze ho pozorovat zejména v karlovarských Drahovicích, kde má Ohře nyní výšku hladiny jen 37 centimetrů, přičemž průměrný stav za celý rok je zde 73 centimetrů. Nízké průtoky má také Svatava, Teplá a Rolava.

Předpověď počasí ani na další dny nenaznačuje výrazné ochlazení nebo intenzivnější srážky. Teploty se tento týden mají pohybovat mezi 26 až 32 stupni Celsia, srážky nebo bouřky budou pouze místy.

Karlovarský kraj vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Na území Karlovarského kraje platí ode dneška období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, spojené s řadou preventivních opatření. Rozhodnutí vydal dnes hejtman Petr Kulhánek (STAN) na doporučení krajských hasičů. Důvodem je aktuální vyšší množství venkovních požárů spolu s nedostatkem deště a vysokými teplotami.

Opatření zahrnují mimo jiné zákaz, rozdělávat a udržovat ohně na volném prostranství, pálit klestí či používat pyrotechniku. „Kvůli tropickým teplotám, které sužují také Karlovarský kraj, jsme se rozhodli vyhlásit zákaz rozdělávání ohňů a omezení aktivit, které jsou potenciální hrozbou. Tímto krokem chceme předcházet zvýšenému riziku vzniku požárů. Žádám proto všechny obyvatele Karlovarského kraje, aby dodrželi toto omezení, a minimalizovali tak možné nebezpečí," uvedl hejtman.

Od začátku července likvidovali hasiči v kraji 45 požárů, zatímco v loňském roce ve stejném období to bylo 29 požárů a předloni pouze devět. Naprostá většina jsou požáry suché trávy, pole a strnišť či lesních porostů. „Zatím žádná událost nebyla velkého rozsahu. Všechny ale mají velmi podobné znaky, a to je špatná dostupnost a rychlé šíření. Na všechny nahlášené požáry v přírodním prostředí tak aktuálně operační středisko vysílá větší počet jednotek, aby bylo zajištěné především rychlé zastavení postupu požáru. V průběhu víkendu tak v nejexponovanějším čase byly najednou nasazeny i čtyři desítky jednotek požární ochrany," uvedl dnes krajský mluvčí hasičů Martin Kasal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky Požár v přírodě, požár pole, požár lesa, požár v krajině, letní požáry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Karlovarském kraji likvidovali za víkend dvacítku požárů porostů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.