Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Města v Karlovarském kraji přecházejí na LED lampy, šetří i lepší údržbou

Města v Karlovarském kraji přecházejí ve veřejném osvětlení na úspornější technologii LED lamp. Vzhledem k nákladnosti výměny a počtu lamp je ale přechod postupný. Kromě snížení spotřeby se tak města snaží i snížit náklady na údržbu, hlavně pečlivým zmapováním všech bodů veřejného osvětlení. Tak postupuje i krajské město Karlovy Vary, které disponuje 8405 světelnými body.

V letošním roce dosáhne podíl LED lamp v Karlových Varech zhruba 14 procent, pomocí úspornější technologie má svítit 1160 lamp. Základní podkladem pro to, které lampy přijdou na řadu dál, je pak podrobná pasportizace veřejného osvětlení. "Především jde aktuální přehled o světelné soustavě a jejích jednotlivých prvcích od typu, stáří, technického stavu, topologie připojení, výkonu, příkonu, teploty světla, režimu řízení síly osvětlení, spotřeby až po geosouřadnice jednotlivých světelných bodů. Ten se pak bude průběžně aktualizovat, když některé vyměníme, přidáme, když například někdo postaví několik domů a vybaví je přístupovou komunikací a osvětlením, přepojíme, dostanou se do jiného režimu osvětlení, například z komunikace pro vozidla do pěší zóny a podobně, případně se kvůli výměnám svítidel změní výkon rozvaděče. Také se do dokumentu zanesou zjištěné nahodilé závady a výměny, třeba poničení autem, aby byl přehled pořád aktuální, daly se plánovat a vyčíslovat úspory a hledat jejich nejvhodnější možnosti," popsal princip pasportizace veřejného osvětlení ve městě mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Provozní náklady veřejného osvětlení se v minulých letech pohybovaly okolo 20 milionů korun, v loňském roce ale kvůli zdražení elektrické energie prudce stouply, a to na 24,9 milionu korun. Samotná elektrická energie ale v celkových nákladech tvořila dříve zhruba necelou polovinu, zbytek byl na údržbu. Vloni už ale elektřina pro veřejné osvětlení stála město 14,6 milionu korun. "Viditelně ceny energií poznamenaly loňské náklady na veřejné osvětlení nárůstem o 52 procent, ačkoliv jsme průběžně už vyměňovali některá starší svítidla za úsporná," doplnil Kopál.

Tlak na úsporyk, ale i možnost získání dotací tak v Karlových Varech vede ke zrychlené obměně lamp. V roce 2020 město do výměny lamp dávalo 0,9 milionu korun, o rok později to bylo 4,6 milionu korun a vloni 1,6 milionu korun. Letos ale budou investice do modernizace několikrát vyšší. "Letos provádíme poměrně rozsáhlou výměnu svítidel především kolem průtahu, v Drahovicích a Rybářích, na kterou jsme získali pět milionů korun z fondů EU prostřednictvím Národního plánu obnovy. Jde o výměnu 507 kusů svítidel," uvedl Kopál.

Při poslední větší výměně v roce 2021 Karlovy Vary vyměnily 290 starých lamp za nové LED svítidla v částech čtvrtí Doubí, Rybáře a Růžový vrch. I v tomto případě město na zakázku za 1,6 milionu získalo zhruba polovinu peněz z dotace ze státního fondu životního prostředí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Koumar

Štítky led lampy, veřejné osvětlení, světla, spotřeba energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v Karlovarském kraji přecházejí na LED lampy, šetří i lepší údržbou  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.