Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nelze vyloučit vznik tornáda na západě Čech, varují v dnešní předpovědi meteorologové

Český hydrometeorologický ústav varuje před extrémními bouřkami, které ve čtvrtek večer zasáhnou polovinu našeho území. Podle odborníků je bude doprovázet silný vítr o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině. Očekávají také intenzivní přívalové deště a místy mohou padat až pěticentimetrové kroupy. V Plzeňském a Karlovarském kraji se dokonce může objevit i tornádo.

„Dnes v podvečer, večer a v části noci na pátek se přibližně v západní polovině Čech mohou vyskytnout extrémně silné bouřky. Hlavním rizikem budou velmi silné nárazy větru i kolem 110 kilometrů v hodině. Padat mohou až pěticentimetrové kroupy a místy očekáváme intenzivní krátkodobé přívalové srážky s úhrnem kolem 50 milimetrů. Večer nelze vyloučit zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji vznik tornáda,“ uvedli meteorologové.

Varování před tornády vydaly už včera německé úřady. Čeští meteorologové situaci napjatě sledují a o každé změně informují na svých sociálních sítích„První intenzivní bouřky by se měly tvořit v alpské oblasti na jihozápadě Německa v průběhu večera a budou rychle postupovat na západ a severozápad Čech. Zde se mohou zpočátku objevit ještě i izolovanější intenzivní bouřky – supercely, ve kterých je zejména největší riziko velkých krup, nebo v krajním případě i tornáda. Bouře ale budou mít tendenci se poměrně rychle slévat do většího komplexu, který by měl postupovat během noci až do severních a východních Čech - patrně v podobě takzvaného bow echa,“ přibližují odborníci.

Přesný postup bouřek je velmi obtížné předvídat. Meteorologové nevylučují, že se objeví už během pozdního odpoledne na Šumavě a v Krušných horách. „Zároveň se většina intenzivních bouří může vyskytnout i těsně za hranicemi v Bavorsku, ale šance pro tento scénář je spíše malá,“ dodává ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky předpověď počasí, ČHMÚ, výstraha, horko, vedra, silné bouřky, krupobití, tornádo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelze vyloučit vznik tornáda na západě Čech, varují v dnešní předpovědi meteorologové  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.