Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Sokolovská bytová skončila ve ztrátě, prodala nejméně tepla za deset let

Městská společnost Sokolovská bytová skončila vloni ve ztrátě bezmála čtyři miliony korun. Mohou za to rostoucí náklady, ať už na mzdy nebo i na energie. Ale zřejmě největší podíl má výrazný pokles spotřeby tepla, jehož prodej je hlavním zdrojem příjmů městské společnosti, řekl místostarosta Sokolova Jan Picka (SPOLEČNĚ pro Sokolov). Sokolovská bytová tak loni prodala nejméně tepla za posledních deset let, vyplývá z výroční zprávy společnosti.

Sokolovská bytová se zabývá teplofikací, správou domů a bytů a provozuje i krytý bazén a koupaliště. Teplofikace přitom tvoří asi 84 procent hospodaření firmy. Teplo nakupuje od společnosti Sokolovská uhelná z elektrárny Tisová a dále ho distribuuje v rámci centrálního zásobování teplem po městě.

Jenže loňský rok patřil z pohledu počasí mezi ty teplejší a, přestože ceny tepla z Tisové nerostly tak strmě jako ceny tepla vyráběného z plynu, lidé začali ve větší míře šetřit, uvedl Picka. „Ceny energií vyšplhaly do takové výše, že obyvatelé městských bytů, a v tom jim rozumím, se začali bát toho, aby jejich náklady nevzrostly natolik, že by to neutáhli. A začali enormně šetřit. Takže spotřeba šla výrazně dolů," uvedl Picka.

Zatímco v roce 2021 prodala Sokolovská bytová 334.655 gigajoulů tepla, loni to bylo jen 304.249 gigajoulů. Je to nejméně za posledních deset let. Největší odbyt měla společnost v roce 2013, kdy prodala 362.426 gigajoulů tepla. vytápěná plocha se přitom prakticky nemění.

Teplofikace je pro Sokolovskou bytovou hlavním zdrojem příjmů, který v minulých letech pokrýval i ztrátová střediska, například provoz bazénu. V loňském roce sice středisko teplofikace skončilo samo o sobě v zisku, ale už to nestačilo na pokrytí ztrát. Ceny energie zvýšily náklady na provoz bazénu a i růst mezd a s ním související nárůst plateb za sociální a zdravotní pojištění se podepsal na celkovém výsledku hospodaření.

Protože ale firma v minulých letech pravidelně končila v černých číslech, ztrátu 3,9 milionu korun z loňského roku uhradí z nerozděleného zisku z minulých let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky Sokolovská, Bytová, Bydlení, Statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská bytová skončila ve ztrátě, prodala nejméně tepla za deset let  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.