Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obce vyjednaly zachování jen části rušených pošt, zvažují provoz na svůj účet

Obce vyjednaly zachování jen části rušených poboček České pošty (ČP). Většinou budou pobočky zachovány pouze výměnou za zrušení jiné pošty, která na seznamu rušených nebyla. Radnice proto zvažují provoz pošt v režimu Partner Plus, hrazeném z obecních kas.

Pošta zveřejnila v březnu seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku z úsporných důvodů. Celkem má 3200 poboček. Mluvčí pošty Matyáš Vitík řekl v pátek České televizi, že jednání se starosty o rušených pobočkách už končí a změna bude nejvýše u 20 poboček. Některé obce ale uvádějí, že na jednání s poštou stále čekají.

„Během příštího týdne by měl být definitivní seznam rušených poboček od 1. července. Co mám informace, tak by tam neměly být žádné výrazné změny. To znamená, že se budeme bavit zhruba o 15 až 20 pobočkách, které v rámci jednání byly vyměněny za jiné pošty,“ řekl ČT mluvčí České pošty.

Pošta by podle informací ČTK mohla aktualizovaný seznam zveřejnit na začátku příštího týdne. Zhruba čtvrtina rušených poboček je v nemovitostech patřících poště. Většinu z nich chce podnik prodat. Buď je nabídne za odhadní cenu státním organizacím nebo veřejnosti v elektronických aukcích. Součástí rušení poboček je zrušení zhruba 1500 pracovních míst z celkových 23 000.

Pošta například nevyslyšela přání pražských radnic a nezachová žádnou z poboček, které chce od července ve městě zrušit. Městským částem jen slíbila posílení provozu na zbylých pobočkách. Rušení se dotkne 13 z 22 velkých městských částí Prahy a zaniknout má 35 ze 106 pošt.

Města v Karlovarském kraji při jednání o rušení pošt příliš úspěšná nebyla

Až na výjimky se větším městům v Karlovarském kraji nepodařilo zvrátit rozhodnutí České pošty uzavřít vytipované pobočky. V kraji mělo jít celkem o 14 poboček, pošta je chce zrušit kvůli úsporám. Podle informací novinářů byly částečně úspěšné jen...

V Karlovarském kraji, kde má být zrušeno 14 poboček, byly částečně úspěšné jen Karlovy Vary. Nejméně využívaná pošta v Doubí, která měla původně zůstat, zanikne a místo ní zůstane v provozu jedna z nejvyužívanějších poboček v Rybářích. Třeba Sokolovu se nepodařilo dojednat záchranu pošty 5 na sídlišti Michal, kterou využívají zejména místní senioři. Podle starosty Petra Kubise (ANO) se nepodařil vyjednat ani vznik Pošty Partner.

V Plzeňském kraji, kde chtěla pošta uzavřít 22 poboček, se podařilo zachovat dvě provozovny v Plzni. Zůstane pošta v obchodním centru Olympia a na sídlišti Skvrňany. Místo pobočky ve Skvrňanech pošta zruší pobočku v Křimicích, nicméně město její provoz převezme jako Poštu Partner Plus, řekla mluvčí kraje Helena Frintová. Místo pošty v Olympii bude zrušena některá z dlouhodobě uzavřených poboček.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun a letos jí hrozil čtyřmiliardový propad a pád do insolvence. Důvodem je úbytek provozu. Začala proto přijímat úsporná opatření, jejichž součástí je rušení poboček. V polovině roku by měla také oznámit plán transformace, v jejímž rámci se rozdělí na provozovatele poboček, který bude poskytovat základní služby, a komerční logistickou firmu doručující balíky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky karlovarský kraj, česko, obce, města, pošta, pobočky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce vyjednaly zachování jen části rušených pošt, zvažují provoz na svůj účet  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.