Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zvýšení daně pro minerálky výrobce zaskočilo. Jsou zdravé, zlobí se Mattoni

Zvýšení DPH na minerálky na 21 procent výrobce zaskočilo. Podle největšího výrobce minerálních vod ve střední Evropě, společnosti Mattoni 1873 jde o zdraví prospěšný produkt, který by měl být zařazen do snížené daňové sazby. V důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty firma nevylučuje, že nápoje v obchodech podraží. Vyplývá to z vyjádření, které Mattoni 1873 poskytla. Do vyšší daňové sazby by se podle konsolidačního balíčku představeného vládou měly přesunout všechny nealkoholické nápoje.

„Mezi nealkoholické nápoje patří i balené vody minerální, kojenecké a pramenité. Zejména minerální vody by pro své blahodárné účinky na zdraví měly být dostupné pro pitný režim široké veřejnosti, z těchto vod by se nemělo kvůli vysoké DPH stávat luxusní zboží. Proto vůbec nechápeme jejich zařazení do 21procentní sazby DPH, když ministerstvo financí tvrdí, že do snížené 12procentní sazby vláda zařadila primárně položky s nezpochybnitelným zdravotním či sociálním významem. V řadě zemí jsou minerálky zařazeny do snížené kategorie DPH. Pokud budou v České republice podřízeny základní sazbě DPH 21 procent, pak to jejich spotřebu jako zdraví prospěšného produktu spíš sníží," uvedla v prohlásí tisková mluvčí společnosti Mattoni 1873 Lutfia Volfová.

Podle firmy ministerstvo argumentuje i tím, že se minerálky distribuují v jednorázových zpravidla plastových obalech. "Tento argument ale také nesedí, protože například Mattoni 1873 dodává do gastronomických provozoven své nápoje většinou ve znovu plnitelných obalech, jako jsou skleněné lahve nebo KEG sudy. Stejně tak od loňska nabízíme v maloobchodech minerálku Mattoni v zálohované skleněné lahvi o objemu jeden litr," doplňuje mluvčí výrobce balených minerálních vod, pod kterého spadají v Česku značky Mattoni, Aquila, Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká kyselka.

„Jelikož nás zařazení balených vod v čele s minerálkami do základní sazby 21 procent dost zaskočilo, neumíme v tuhle chvíli říci, zda a případně o kolik se zvýší jejich cena. Ale je to dost pravděpodobné," doplnila mluvčí Mattoni 1873.

Skupina Mattoni 1873 v roce 2021 zvýšila tržby o 6,2 procenta na 16 miliard korun. Ukazatel EBITDA, tedy hrubý zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací stoupl o čtyři procenta. Konkrétní výši zisku nápojářská firma nezveřejňuje.

Vládní balíček daňových úprav má snížit počet sazeb daně z přidané hodnoty ze tří na dvě. Základní sazba má být 21 procent, snížená 12 procent. Do ní ale mají spadat jen produkty nebo služby, které jsou podle vlády sociálně důležité.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Mattoni

Štítky Mattoni, DPH, Karlovarský, Vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvýšení daně pro minerálky výrobce zaskočilo. Jsou zdravé, zlobí se Mattoni  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.