Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Soud rozplétá případ čtyř Čechů, kteří měli obchodovat s lidmi. Chudé ze západu Čech lákali na práci do Anglie

Až devět let za mřížemi mohou strávit dva muži a dvě ženy z Karlovarska, kteří nyní stanuli před Krajským soudem v Plzni. Čtveřice Čechů čelí obžalobě ze zločinu obchodování s lidmi. Podle spisu nalákali v ČR nejméně sedm lidí v tíživé situaci na ubytování a práci ve dvou britských řetězcích rychlého občerstvení. Lidem pak zřejmě odebrali doklady a telefony, drželi je v izolaci pod dohledem, brali jim výplaty a za práci odváděnou šest dní v týdnu jim dávali kapesné v řádu desítek liber na 14 dní.

Obžalovaní tak činili nejméně od března 2016 do února 2018 na území ČR a Velké Británie, vyplývá z vyšetřování. Za zločin v organizované skupině působící ve více státech jim hrozí osm až 15 let vězení, státní zástupce jim navrhuje osm a devět let.

Obhájci obžalovaných uvedli, že se všichni čtyři cítí nevinní, nesouhlasí s právní kvalifikací ani s navrženým trestem a všechny okolnosti uvedené v obžalobě považují za sporné. Obžalovaní Jaroslava Bílá, David Bílý, Gabriela Míková a David Grundmann se měli podle obžaloby zaměřovat na sociálně slabší jedince, většinou šlo o nezaměstnané bezdomovce a uživatele drog.

Odebrání dokladů, zastrašování i fyzické napadení

Jaroslava Bílá a David Bílý podle spisu oslovovali své oběti s nabídkou ubytování a práce v řetězci McDonald's ve Velké Británii, hlavně poblíž Bradfordu. Podle vyšetřování je lživě informovali o podmínkách nabízené práce a pobytu, zprostředkovali jim přes skype kontakt s Horňákem a Míkovou, kteří pobývali v Británii, zajistili jim dopravu do Londýna a za to inkasovali odměnu. Poté, co poškození dorazili do Anglie, jim Horňák odebral doklady, některé z důvodu zastrašení i fyzicky napadl a znemožnil jim komunikaci odejmutím či rozbitím mobilních telefonů, uvádí spis.

Poškození byli ubytováni v rodinném domě, z něhož podle spisu nemohli vycházet bez doprovodu Horňáka nebo Míkové. Nesměli používat telefony, sociální sítě, komunikovat s ostatními. Míková měla poškozeným zajistit zaměstnání ve fastfoodu, přičemž pro výplatu mezd uvedla bankovní účty obžalovaných, kteří také poškozeným podle spisu odebrali pracovní smlouvy. Poškození pracovali šest dní v týdnu v osmi až 14hodinových směnách pod dohledem obžalovaných. Dostávali pouze kapesné 20 až 100 liber jednou za 14 dní, o volném dni měli uklízet dům. Státní zástupce navrhl Míkové, partnerce Horňáka, devět let vězení a ostatním třem osm let.

Obžalovaní si přišli na 3,5 milionu

Podle spisu se obžalovaní obohatili o 3,5 milionu korun. Někteří poškození požadují náhradu škody za ušlou mzdu i duševní újmu v řádech statisíců korun.

Jaroslava Bílá, která žije s jedním dítětem a přítelem v Karlových Varech a pracuje jako balička masa v Německu, dnes nechtěla odpovídat, její výpověď soud přečetl. V ní zaznělo, že za ní pouze dvakrát přišel bratr David Bílý a kontaktoval přes její skype čtyři lidi z ulice s Horňákem. Ona jim pak koupila jízdenku do Londýna, žádnou odměnu za to nedostala a o nic dalšího se nezajímala. Horňák byl zlý, hnusný, uvedla. Podle státního zástupce se uvedených skutků dopustili společně se zemřelým Evženem Horňákem na území ČR, zejména v Karlových Varech, a ve Velké Británii.

„Nikdo si nikdy nestěžoval.“

Na otázky soudu odpovídal její nezaměstnaný bratr David Bílý, vícekrát trestaný otec tří dětí. Podle vlastních slov je uživatelem pervitinu, žije v pečovatelském domě v Karlových Varech a pobírá dávky hmotné nouze 3000 korun. Kontaktoval čtyři své známé z ulice, z nichž někteří měli nastoupit trest, takže podle něj rádi odjeli. „Do autobusu nemuseli nastoupit," řekl.

Bílý pracoval ve stejném řetězci v Británii zhruba rok, poté musel nastoupit výkon trestu za neplacení výživného. „V rodinném domě jsme žili jako normální rodina, nikdo si nikdy nestěžoval, nikoho nemlátili a nezadržovali doklady, jídla jsme měli dost. S obžalobou nesouhlasím," řekl. Dodal, že někteří Češi pracovali až 16 hodin v kuse, ale že je nikdo nenutil. „Chtěli bouchat hodiny," uvedl. Od Horňáka dostával Bílý zhruba 100 liber na dva týdny, zbytek mu údajně dával Evžen do trezoru nebo na účet, vydělával si prý 600 liber, neví jestli za jeden nebo dva týdny. „Evžen do práce nechodil, to byl král," řekl. V úterý bude vypovídat Gabriela Míková, která k soudu přijela z Anglie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky obchod s lidmi, novodobí otrokáři, vykořisťování, levná pracovní síla, práce v Anglii, soud, Karlovarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozplétá případ čtyř Čechů, kteří měli obchodovat s lidmi. Chudé ze západu Čech lákali na práci do Anglie  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.