Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Zmapovat rizikové oblasti, kde hrozí masivní lesní požáry, chce Karlovarský kraj

Karlovarský kraj chce zmapovat rizikové oblasti, kde v důsledku klimatických změn hrozí masivní lesní požáry. Region má téměř polovinu území zalesněnou a podle odborníků může podobný požár, jako byl loni v národním parku České Švýcarsko, zasáhnout také Krušné hory nebo Slavkovský les. Návrhy opatření a změn mají zpracovat krajští hasiči.

"Ve spolupráci s hasičským záchranným sborem jsme se domluvili na tom, aby zmapovali vše, co je v Karlovarském kraji riziko. To znamená identifikovat rizikové oblasti, identifikovat všechny krizové plány, které tady máme, a případně je přizpůsobit a revidovat tak, abychom byli na tyto stavy do budoucna připraveni," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Karlovarský kraj má 49 procent zalesněného území a podle studie, kterou si nechal kraj zpracovat od ústavu Akademie věd ČR, hrozí v následujících letech častější požáry. "Pro náš region vyplývá, že v následujících 50 let se výrazným způsobem změní podmínky v lesích a 36 procent dní v roce bude požárně nebezpečných," uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřich Volf. Podle něj se na to musí hasičské sbory, včetně těch dobrovolných, připravit.

Úkolem hasičů bude zmapovat lesní porosty, louky a pole, ale i rašeliniště, které vysychají a hrozí tam požáry. Jednou z nejrizikovějších oblastí v kraji je vysychající přírodní rezervace Rolavská vrchoviště poblíž Přebuzi v Krušných horách, která je navíc špatně dostupná. Zjišťovat budou také rozsah vodních ploch i místa, kde by se do budoucna mohly vytvořit nové vodní zdroje. Nutné bude také zajistit hasičům potřebné vybavení a techniku, aby byli připraveni i na zásah v těžce dostupných místech. Jde například o čtyřkolky, hasební speciály do lesů či tenké požární hadice. Koncepci chce mít kraj hotovou v příštím roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky lesní požáry, rizikové oblasti, riziko požárů, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmapovat rizikové oblasti, kde hrozí masivní lesní požáry, chce Karlovarský kraj  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.