V České republice je kuřecí se salmonelou, varuje spotřebitele Stání zemědělská inspekce (SZPI). Maso s bakterií pochází z Polska, odkud se rozšířilo do tuzemských supermarketů. Inspektoři stáhli výrobek z trhu a plánují, že polský výrobce vyfasuje pokutu.
Produkt nazvaný Kuře a kvalita bez drobu kurczak čerstvé děleně drubeži mas objevili experti v polovině února v obchodní řetězci JIP při náhodné kontrole. Vzorek potraviny firmy Kabanos se sídlem v polské Jablonce odeslali do laboratoře. Pracovníci následně inspektorům zavolali, že maso obsahuje salmonelu. Odborníci proto zahájili kroky k tomu, aby kuře zmizelo z trhu.
„Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem 'Datum použitelnosti do: 19.02.2023“' v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ sdělil mluvčí potravinářů Pavel Kopřiva.
Instituce, která sídlí v Brně, nyní chystá další postup. „Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v intenzívních kontrolách tržní sítě bude nadále pokračovat,“ ohlásil Kopřiva.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.