Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj dá na záchranu památek letos 20 milionů korun

Karlovarský kraj letos rozdělí na záchranu památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí celkem 20 milionů korun. Žádostí o podporu bylo více než sto. Pokud by kraj chtěl vyhovět všem, potřeboval by bezmála 50 milionů korun. Přednost proto dostávají hlavně kriticky ohrožené památky, řekl krajská radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková (KDU-ČSL).

Kraj přijal a hodnotil 110 žádostí s celkovými finančními nároky 49,8 milionů korun. Poskytnutí dotace bylo navrženo u 79 z nich. Zbylých 31 žádostí zůstává v zásobníku a podle Halákové mají ještě šanci na úspěch, až se bude přerozdělovat očekávaný přebytek hospodaření kraje z loňského roku.

Nejvyšší pomoc od kraje ve výši 800 tisíc korun letos půjde například na opravu památkově hodnotných domů v Jáchymově, 750 tisíc poskytne kraj na opravu domu v Dlouhé ulici v Královském Poříčí, 750 tisíc korun dostane hrad Vildštejn nebo 700 tisíc korun hrad Hartenberg na pokračování záchranných prací.

Předchozí vedení kraje dávalo ročně na záchranu památek 12,5 milionu korun. Nyní už dva roky je rozpočet navýšený na 20 milionů korun, ale ani to nestačí na uspokojení všech žadatelů. „Teď se nacházíme stále v situaci, že když zvažujeme, koho podpořit, musíme k tomu přistupovat s pohledu záchrany. Protože v této situaci se v Karlovarském kraji nachází mnoho kulturních památek, které jsou v ohrožení, a tudíž je zachraňujeme před likvidací," uvedla krajská radní Haláková.

Dotace jdou například na záchranu střech, krovů, ale i základů památkově významných budov. Nižší příspěvky podléhají schválení krajské rady, vyšší pak musí ještě potvrdit zastupitelé kraje.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní kulturní památky

Štítky Kraj, Karlovarský, Památky, Záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá na záchranu památek letos 20 milionů korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.