Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nově vybudovaný Festivalový most v Karlových Varech vede od Císařských lázní k hotelu Pupp

Veřejnosti už slouží nový Festivalový most v Karlových Varech, který vede od Císařských lázní k hotelu Pupp. Jde o jedinou přístupovou cestu pro automobily přijíždějící k hotelu. Nový most nahradil dřívější ze 60. let minulého století, jenž byl v havarijním stavu. Město za stavbu zaplatilo 26 milionů korun bez DPH. 

Festivalový most byl poprvé postaven v roce 1880, za éry zlatého věku Karlových Varů, takzvané Belle Époque, uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. "Tehdejší starosta Eduard Knoll byl pokrokový a za jeho éry vzniklo divadlo, Mlýnská kolonáda, Vřídelní kolonáda i Festivalový most. Znovu byl opraven v roce 1967. Ale vzhledem k tomu, že jeho konstrukce už nebyly v pořádku, tak jsme se rozhodli postavit nový most," dodala.

Nový most má ozdobné litinové zábradlí, které připomíná původní most z roku 1880, není ale jeho replikou. Vzhledem se blíží nedaleké Goethově lávce. Festivalový most má být začátkem Divadelního korza, prostoru od Císařských lázní až po Vřídelní kolonádu, který chce město Karlovy Vary postupně upravit. Ještě letos by se tak mělo proměnit okolí Císařských lázní a přilehlého parku Karla IV.

Po dobu výstavby nového mostu byla doprava vedena po souběžném provizorním montovaném mostě. „Nosná konstrukce je uložena na ložiska na nové úložné prahy vybudované za stávajícími nábřežními zdmi na nových mikropilotách. Vozovku tvoří dva jízdní pruhy, každý o šířce tři metry. Po obou stranách mostu byl zhotoven betonový chodník šířky 3,20 m (širší než jízdní pruh), od vozovky jsou chodníky odděleny žulovým pásem šířky 0,5 m a dočasně betonovými zábranami," informoval mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Okraje mostu tvoří monolitické železobetonové chodníkové římsy s kovaným ocelovým zábradlím výšky 1,1 m zakončeným mosazným madlem. Na předpolích byly provedeny pouze nutné úpravy pro napojení na stávající vozovku a chodníky. Do koryta řeky zasahováno nebylo. Na výtvarném řešení mostu se podílela Kancelář architektury města Karlovy Vary. 

Pásku slavnostně přestřihli primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová, náměstek primátorky Tomáš Trtek, radní města Petr Bursík a zástupce zhotovitelské společnosti Petr Popsimov. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky most, Festivalový most, nový most, Hotel Pupp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nově vybudovaný Festivalový most v Karlových Varech vede od Císařských lázní k hotelu Pupp  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.