Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Autobus vyletěl ze silnice daleko do pole, ledovka komplikuje život řidičům i chodcům v Karlovarském kraji

, aktualizováno 20. prosince 2022, 12:10

Ledovka na západě Čech zkomplikovala život obyvatelům Karlovarského i Plzeňského kraje. Autobus havaroval na zledovatělé vozovce u Kynšperku nad Ohří a skončil po skoku z vysoké meze na poli. Jen v karlovarské nemocnici ošetřili přes 80 zraněných v souvislosti s úrazy na zledovatělých chodnících. A toto číslo zdaleka není konečné. Záchranáři v regionu zaznamenali o 25 procent více výjezdů. Výstraha meteorologů před náledím je stále v platnosti.

„Na zledovatělé vozovce sjel autobus zcela mimo silnici. Ve vozidle naštěstí nejeli žádní cestující. V době nehody tam byl pouze řidič, s lehkým zraněním si jej převzala posádka záchranné služby. Na místě zasahovala jedna jednotka hasičů," popsal událost poblíž Kynšperku nad Ohří mluvčí hasičů Martin Kasal. Autobus ukončil svoji jízdu hluboko pod úrovní vozovky v poli a zastavil se vlastně až o mez těsně před lesíkem. 

Z důvodu klimatických podmínek (silnému náledí) a nemožnosti efektivně provádět údržbu povrchu byly v Karlových Varech na přechodnou dobu uzavřeny ulice Ondřejská, Kolmá, Tylova, Divadelní a Moravská. Jedná se o strmé ulice s dlážděným povrchem. Komunikace v těchto ulicích budou až do odvolání uzavřeny pro veškerou dopravu. Průjezd vozidlům IZS bude umožněn i nadále. Informovala o tom Helena Kyselá, mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary. 

„Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali od včerejší šestnácté hodiny zhruba dvacet úrazů spojených s pády na chodníku. Žádáme tedy zejména seniory, aby pokud možno vůbec nevycházeli ven a předešli tak zbytečným zraněním. Nákupy a další záležitosti je nyní lepší odložit. Připomínáme, že komplikované zlomeniny mohou mít pro starší ročníky fatální následky, ač se nepříjemné pády nevyhýbají ani mladším,“ varovali plzeňští záchranáři na svých sociálních sítích.

O poznání dramatičtější situace byla v sousedním Karlovarském kraji, kde se zejména na Chebsku tvořila několikamilimetrová krusta ledu. Záchranáři zaznamenali o 25 procent více výjezdů než v jiné dny. Ve většině případů ošetřovali tržné rány a zlomeniny horních i dolních končetin.

 

„Následky aktuálního počasí, déšť a mráz, přivedly od včerejší 12. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní do karlovarské nemocnice více než 80 úrazů. Z tohoto počtu muselo být sedm osob hospitalizováno s poraněním hlavy. Bohužel situace se nelepší a s novým dnem jsou naše ambulance plně vytížené,“ informovala Karlovarská krajská nemocnice.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou stále platí ještě přes dnešní dopoledne. „Na severozápadě a západě Čech se vyskytuje a ještě během nejbližších hodin bude vyskytovat mrznoucí déšť, při kterém se znovu vytváří nebezpečná ledovka. Další mrznoucí srážky očekáváme nejen na severozápadě Čech, ale i na ostatním území, během zítřka,“ uvedli meteorologové.

Silnice v Plzeňské kraji jsou sjízdné, Karlovarsko má problémy

Silnice v Plzeňském kraji jsou mokré, ošetřené a sjízdné. Nikde zatím nejsou problémy s dopravou. Řidiči by měli být hodně opatrní na komunikacích třetích tříd, zejména v lesích, a na úsecích v ochranných pásmech vod a v rezervacích jako Šumava, Český a Slavkovský les, kde silničáři sypou vozovky drtí. Teploty se pohybují kolem minus tří stupňů a má se oteplovat.

V Karlovarském kraji je i dnes ledovka. Drobné mrholení a teploty několik stupňů pod nulou vytvářejí na silnicích a chodnících vrstvu ledu. Silničáři v noci ošetřili hlavní tahy i navazující silnice. Některé silnice jsou ale kvůli nesjízdnosti zcela uzavřeny. Led se ale vytváří i na drátech železniční trakce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK, Zuzana Duzbabová

Štítky ledovna, úrazy na ledovce, kluzká vozovka, autobus havaroval, nehoda autobusu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Většina blbečků za volantem si myslí, že mají zimní gumy, tak že se nemůže nic stát !! Nechápu, že řidič profesionál se vůbec vydá na trať a ještě jede jak splašenej a vylítne ze silnice. Jezdím také autobusem, ale jak bych tohle viděl, zůstal bych někde stát v zastávce a ani bych se nehnul !! Profesionalita je také o tom, že také z bezpečnostního hlediska vyhodnotím situaci, jestli mohu či nemohu jet !

Úterý, 20. prosince 2022, 12:25Odpovědět

Autobus vyletěl ze silnice daleko do pole, ledovka komplikuje život řidičům i chodcům v Karlovarském kraji  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.