Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

U Mnichova na Chebsku odhalili opravený pomník místního rodáka Stadlera

U Mnichova na Chebsku včera odhalili rekonstruovaný pomník Franze Wendelina Stadlera. Stadler, který byl místním rodákem, byl pohřben do pomníku mimo hřbitov, jeho pomník je tak svým způsobem unikátní. Na záchraně památky se dva roky podílela správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, obec Mnichov, mariánskolázeňské muzeum, ale hlavně dobrovolníci, kteří pomáhali s úpravou samotného náhrobku i jeho okolí.

„Jedinečnost Stadlerova pomníku spočívá v původním uložení opravdové urny s popelem Franze Wendelina Stadlera na samostatné místo v krajině mimo hřbitov. Pomník můžeme nejspíš nazvat také venkovním mauzoleem nebo kolumbáriem pro jednu urnu. Jiný takový pomník v Karlovarském kraji pravděpodobně nenajdete,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Slavkovský les Jindřich Horáček.

„Jeho objevení byla náhoda při toulání se krajinou a zapadlými kouty Slavkovského lesa už před 30 lety. Na Správě CHKO jsme o zničeném místu věděli, ale až v loňském roce se iniciativy na jeho obnovu chopili místní dobrovolníci, kteří věc dotáhli do zdárného stavu,“ dodal.

Stadler žil podle ředite Městského muzea Mariánské Lázně Jaromíra Bartoše v první polovině 20. století v Mnichově, tehdejším Einsiedlu. Když zemřel na tuberkulózu, byl jeho popel uložen 2. října 1940 do nitra pomníku za náhrobní desku. „Z tohoto důvodu jsme vybrali ke slavnostnímu znovuuložení urny právě termín na začátku října,“ doplnil Bartoš.

Kamenný pomník byl před opravou desítky let rozlámán na několik kusů a z velké části zasypán zeminou. Mnichovští pamětníci potvrzují, že pamětní deska byla po válce tehdejším místním hajným rozstřelena a urna s popelem vysypána do nedalekého lesa lesními dělnicemi. Původní urna se nenašla. Při slavnostním uložení byla včera umístěna nová kamenná urna se symbolickým popelem z okolního lesa. Při obnovovacích pracích se našel kompletní kamenný pomník i všech osm kusů pamětní desky. Při rekonstrukci je kameník opravil, slepil a pomník znovu postavil.

Pomník je osazen na ostrůvku uprostřed vodní tůně obnovené z finančních prostředků krajinotvorných programů, které CHKO administruje. Nová tůň tak znovu chrání a zkrášluje pohled na místo Stadlerova posledního odpočinku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ludvík Poláček

Štítky ČR, památky, pietní, Chebsko, pomník, Mnichov, okres Cheb, chráněná krajinná oblast, CHKO Slavkovský les, Jaromír Bartoš, Slavkovský les, Městské muzeum Mariánské Lázně, muzeum, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Mnichova na Chebsku odhalili opravený pomník místního rodáka Stadlera  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.