Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sokolov má dostatek městských bytů, musí ale řešit sousedské spory

Město Sokolov má podle starostky Renaty Ouhlehlové (ANO) dostatek městských bytů a většina je obsazená. Radnice byty postupně rekonstruuje a snaží se pořizovat i další. V poslední době ale naráží na to, že některé byty obývají jiní lidé než skuteční nájemníci. Město se je proto rozhodlo více kontrolovat. Začalo řešit také sousedské spory, ke kterým v posledních letech často dochází i kvůli nepřizpůsobivým obyvatelům.

Sokolov, kde žije přibližně 23 tisíc obyvatel, má v bytovém fondů 1240 bytů, z toho 330 je určeno pro seniory. Ačkoli Sokolov nemá vyčleněné startovací byty pro mladé, většinu bytů přidělí právě mladým rodinám, uvedla starostka. Město podle ní nabízí i výhodné nájemné, jeden metr čtvereční nabízí v průměru za 65 korun, nízkonákladové byty zhruba za polovinu.

Zástupci města sice rozhodují, kdo se do bytů nastěhuje, přesto přibývá situací, kdy ho obývají jiní lidé než ti, kteří mají s městem podepsanou smlouvu. Nájemníci do bytů nastěhují jiné podnájemníky a inkasují od nich mnohem vyšší nájemné. Leckdy jde o obyvatele, kteří znepříjemňují život ostatním. Podle místostarosty Ladislava Sedláčka (Hnutí pro město Sokolov) chce radnice byty více kontrolovat, větší možnosti ale nemá. Na situaci se mnohdy přijde, až když do bytu dorazí policejní hlídka kvůli problému.

Byty v Sokolově v posledních letech navíc kupují spekulanti, kteří je pronajímají nepřizpůsobivým lidem. Ve městě je zhruba 500 až 600 takových bytů. Ve výsledku klesá cena okolních bytů a v některých oblastech to vyvolává napětí.

Kvůli sousedským sporům v bytových domech se lidé začali obracet na radnici. Město proto zřídilo pracovní skupinu, která radí lidem, jak postupovat, a nabízí i právní poradenství. Obyvatelé mohou využít také asistenční linku, kterou provozuje městská společnost Sokolovská bytová. „Drnčí telefon neustále, lidé chodí také na radnici. Snažíme se lidem pomoc zejména tam, kde majitel vydělává na těch nejchudších a kteří nedodržují zásady sousedského soužití, tam ty problémy opravdu jsou. Bohužel nemáme legislativně oporu,“ uvedla starostka.

Podle Agentury pro sociální začleňování jsou v Sokolově sociálně vyloučení koncentrováni zejména v místech poblíž vlakového a autobusového nádraží, v Sokolovské a Křižíkově ulici a na sídlišti Michal. Sousedské spory ale řeší obyvatelé podle Sedláčka téměř po celém městě. V problémových lokalitách zvýšilo město počty hlídek strážníků, nainstalovalo tam také kamery. Situace se v nejkritičtějších lokalitách, kde jsou takzvaní obchodníci s chudobou, ale podle starostky nelepší.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky ČR, volby, byty, obce, Karlovarský, Sokolov, ANO 2011, radnice, Agentura pro sociální začleňování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Furt a furt dokola. Koho to v téhle republice může ještě bavit. Kvůli bandám nepřizpůsobivých se musí vyhazovat zbytečně peníze na policii a je nutné každého snad 24 hodin hlídat. Zavřít tu sběř do oplocené ohrady s kamenolomem uprostřed. Nebo na ně jednou zahyneme.

Neděle, 3. července 2022, 12:54Odpovědět

Sokolov má dostatek městských bytů, musí ale řešit sousedské spory  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.