Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cena tepla pro Ostrov na Karlovarsku zůstane pro letošek stejná

Společnost Ostrovská teplárenská, která zajišťuje dodávky tepla pro zhruba 6 000 domácností města Ostrov, nebude letos zvyšovat ceny za teplo. Jeden gigajoule tepla vychází na 616 korun včetně DPH. Teplárna podle starosty Jana Bureše (ODS) nezdražovala díky diverzifikaci zdrojů, kterou uskutečnila v minulých letech. V současné době využívá především biomasu i uhlí.

Teplárna má možnost využívat tři zdroje tepla. Má dva kotle na biomasu, jeden na uhlí a jeden na zemní plyn. „Jsme schopni velmi rychle v řádech hodin přepínat mezi jednotlivými zdroji podle toho, co je zrovna na trhu a je nejekonomičtější. V okamžiku, kdy začala válka na Ukrajině, tak jsme pořídili velké zásoby uhlí, abychom měli možnost v případě jakýchkoli dodávek topit alespoň uhlím,“ řekl Bureš.

Ostrov tak v kraji nabízí aktuálně jednu z nejnižších cen za teplo. Zdražení letos v kraji pocítí zejména obyvatelé Chebu, který už v 90. letech přešel na vytápění zemním plynem. Po ruské invazi na Ukrajinu cena plynu na trhu stoupla několikanásobně a ceny tepla tam pro odběratele vzrostly proti loňskému roku až na trojnásobek. Zatímco teplo v Chebu loni stálo 539 korun za gigajoule, od května lidé zaplatí 1661 korun za gigajoule.

Ostrovská teplárna, která byla postavena v 70. a 80. letech, vyrábí a dodává teplo pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody pro všechny bytové domy v Ostrově i pro řadu školských, sociálních či zdravotnických objektů. Vyrábí také elektrickou energii. Za minulý rok vzrostl společnosti zisk o 3,3 milionu korun. Zhruba 1,6 milionu dá do rezerv na případné pokrytí ztrát, které by mohly nastat v důsledku zdražování energií v letošním roce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, správa, peníze, Ostrov, AUDIO, uhlí, Karlovarský kraj, Jan Bureš, ODS, Ostrovská teplárenská, a.s., ruská invaze na Ukrajinu, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena tepla pro Ostrov na Karlovarsku zůstane pro letošek stejná  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.