Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Karlovarští zastupitelé odmítli půjčit peníze bývalé učitelce ze Sokolova. Návrh neprošel o jeden hlas

Zastupitelé Karlovarského kraje na pondělním mimořádném jednání neschválili návratnou půjčku učitelce sokolovského gymnázia Dany Wittnerové, která se už několik let soudí se školou kvůli výpovědi. Opozice dlouho obviňovala vedení kraje, který je zřizovatelem Gymnázia Sokolov, z toho, že postupuje vůči učitelce až nelidsky a spor neřeší, vedení kraje naopak tvrdí, že jde o pracovněprávní spor, do kterého by neměla ani veřejná správa ani politici do konečného rozhodnutí soudu zasahovat. Půjčka 300 tisíc korun, kterou by mohla Wittnerová použít na náklady vedení sporu a nutné životní potřeby, nakonec o jeden hlas neprošla.

Učitelku angličtiny Dana Wittnerovou propustil ředitel školy původně kvůli nedostatečné kvalifikaci. Na gymnáziu sice pracovala, ale pouze se vzděláním pro výuku druhého stupně základních škol. Gymnázium ale po Wittnerové původně doplnění vzdělání nepožadovalo, pak ale změnilo názor. S tím Wittnerová nesouhlasila a podala proti výpovědi žalobu. Ohledně výpovědi se vedly už tři spory, jedna kvůli špatnému způsobu doručení výpovědi, další kvůli kvalifikaci a nyní pokračuje soud, který se zabývá výpovědí z důvodu nadbytečnosti. Dosavadní spory Wittnerová vyhrála, a zůstává tak učitelkou na sokolovském gymnáziu.

V e-mailové korespondenci jí škola nabídla vyrovnání ve výši dvou milionů korun. Podle Wittnerové to ale bylo podmíněno tím, že ze školy odejde. „Odmítám rétoriku, že jsem to já, kdo je problémová. Už jsem čtyři roky ve stavu, kdy jsem musela zrušit všechny spoření, pojištění i prodat nemovitost. A to jsem celý život pracovala,“ řekla pedagožka. Dodala, že požadavek, aby se dobrovolně vzdala místa ve škole, vnímá jako vydírání. Nyní čelí učitelka výpovědi pro nadbytečnost, i proti ní se brání.

Dnešní mimořádné jednání zastupitelstva si vymohli opoziční zastupitelé, kteří na zastupitelstvu o případu Dany Wittnerové už několikrát hovořili, ale bez výsledku. Podle radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti) jsou nyní vyhrocené emoce na obou stranách. Čermák uvedl, že původní požadavek zástupců Wittnerové na mimosoudní vyrovnání byl zhruba šest milionů korun, což kraj a škola odmítly. „Právě to, že bez rozhodnutí soudu je každá částka navíc někým napadnutelná, je důvodem, proč se o tom už rok bavíme,“ řekl Čermák.

V minulosti už opoziční zastupitelé požadovali mimo jiné i odvolání ředitele sokolovského gymnázia. Jak ale Čermák podotknul, ani v případě jmenování jiného ředitele není jistota, že by nepostupoval stejně a ve sporu nepokračoval. Nařídit řediteli školy, jak má postupovat, přitom zákon neumožňuje.

Návrh na půjčku učitelce sice radní projednali, ale bez usnesení. Ani dnešní hlasování nebylo jednoznačné, pro půjčku byli i někteří zastupitelé z koalice. Vedení kraje ale varovalo před tím, že se z půjčky může stát precedent, takže by se na hejtmanství obraceli i další lidé, kteří se dostanou do problémů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gymnázium Sokolov

Štítky Učitelka, Sokolov, Spor, Kauza, Kraj, Karlovarský, výpověď, Karlovarský kraj, půjčka, Gymnázium Sokolov, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští zastupitelé odmítli půjčit peníze bývalé učitelce ze Sokolova. Návrh neprošel o jeden hlas  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.