Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Západní Čechy zasáhnou silné bouřky, podle meteorologů hrozí přívalové deště a krupobití

Intenzivní srážky, silný vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině a případně i krupobití, tak zní varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před silnými bouřkami platí pro Plzeňský a Karlovarský kraj od dnešní páté hodiny odpolední až do půlnoci.

„Později odpoledne a večer budou v Čechách od západu postupovat bouřky. V západní polovině Čech ojediněle silné, doprovázené především intenzivními srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů srážek,“ uvedl ČHMÚ. V menší míře se mohou vyskytnout také kroupy o velikosti do dvou centimetrů. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Úchvatná, ale nebezpečná podívaná, meteoroložka radí, jak se při bouřce správně zachovat

Horké dny s sebou přinášejí také bouřky. Během celého roku se podle meteorologů na jednom místě vyskytne až 35 bouřkových dní, většina z nich připadá na letní měsíce, kdy řada lidí s oblibou vyráží na výlety do přírody. Zní to možná banálně, ale...

„Lokálně se očekává ojedinělé rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ popsali meteorologové. Pozor by se měli dávat i řidiči.

Na části území Karlovarského kraje stále platí kvůli suchu také upozornění na nebezpečí požárů. Toto riziko by díky nadcházejícím dešťům mohlo brzy pominout. Do té doby ale stále platí, že by lidé neměli v přírodě rozdělávat oheň nebo vypalovat trávu.

Deštníky podle meteorologů neodložíme až do středy. Úterý bude od rána zatažené s přeháňkami a ojediněle i bouřkami. Teploty se budou pohybovat od 18 do 21 °C. Stejný scénář nás čeká i ve středu, kdy místo bouřek můžeme počítat spíše s přeháňkami. Teploty zůstanou na hranici okolo 20 °C. Čtvrtek přinese jasnou oblohu, která se ale během dne zatáhne. Konec pracovního týdne bude opět deštivý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, výstraha, bouřky, krupobití, bouřka, Západní Čechy, Český hydrometeorologický ústav, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západní Čechy zasáhnou silné bouřky, podle meteorologů hrozí přívalové deště a krupobití  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.