Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Stavba knihovny v Chodově na Sokolovsku se pravděpodobně prodraží

Stavba městské knihovny v Chodově na Sokolovsku, původně za 40 milionů korun, se pravděpodobně prodraží. Na radnici se obrátil zhotovitel s tím, že chce začít jednat o nové ceně v souvislosti se zvyšováním cen stavebního materiálu umocněném ruskou agresí na Ukrajině. V ohrožení je i termín dokončení. Vedení města si proto nechá zpracovat právní analýzu, která stanoví podmínky i limity jednání, řekl starosta Patrik Pizinger (Místní).

Nová knihovna vznikne přestavbou objektu bývalé výrobny knedlíků, který je už nějaký čas nevyužívaný. Práce začaly loni v srpnu. Dosud šla stavba podle harmonogramu, dokončené jsou už všechny demoliční práce. V plánu jsou nyní zednické práce. Knihovna by měla být podle projektu dokončená letos v říjnu.

Stavební firma ale už nyní avizovala, že má problémy s financováním i s nedostatkem materiálu. Jednat chce proto s městem o zvýšení rozpočtu na stavbu. „Protože jsme veřejný zadavatel, tak musíme vědět, co smíme a nesmíme. Takže jsme oslovili naše právní zastoupení, aby nám vytvořilo jakousi právně-ekonomickou analýzu celé situace,“ řekl starosta Patrik Pizinger (Místní).

V Chodově začala stavba nové knihovny za 40 milionů korun

V Chodově na Sokolovsku začala tento týden dlouho plánovaná stavba nové knihovny. Město ji vybuduje z prázdného objektu bývalé mateřské školy a výrobny knedlíků. Požádalo proto o státní dotaci z programu na regeneraci brownfieldů, tedy...

„Jsme limitováni zákonem o zadávání veřejných zakázek, byla to veřejná soutěž, takže musíme dodržet všechny podmínky. Jsme limitování i tím, kolik peněz na to máme, aby to naše rozhodnutí nevedlo k neúměrnému prodražení stavby,“ uvedl starosta.

V ohrožení podle něj může být i státní dotace, kterou získalo město z programu na regeneraci brownfieldů. Pokrýt má až polovinu nákladů. S žádnými konkrétními návrhy ale zatím stavební firma nepřišla, dodal.

Záměrem třináctitisícového Chodova je vybudovat moderní knihovnu se společenským sálem a kavárnou. Po dokončení stavby je v plánu na ní vybudovat zelenou střechu, náklady se odhadují zhruba na deset milionů korun. V dalších letech počítá radnice ještě s úpravami celého areálu. Kolem knihovny by měl vzniknout park.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Chodov

Štítky ČR, správa, stavby, knihovny, Chodov, knihovna, okres Sokolov, radnice, Patrik Pizinger, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba knihovny v Chodově na Sokolovsku se pravděpodobně prodraží  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.