Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Ostrov nabízí k ubytování uprchlíků areál tábora i městské byty

Ostrov na Karlovarsku nabídl kraji přes sto míst pro humanitární ubytování ukrajinských uprchlíků v areálu letního tábora v Manětíně. Ubytování by tam podle místostarosty Marka Poledníčka (nez.) bylo dočasné, a to do června kvůli letním táborům. Další možnosti přechodného ubytování se naskytují v městských bytech či tělocvičnách, v úvahu připadá i stavba modulárního bydlení.

„V táboře jsou chatky, v každé z nich jsou dva pokoje pro dvě až tři osoby, mezitím je sociální zázemí. Tábor má společnou moderně vybavenou kuchyni, takže počítáme s tím, že by tam probíhal normální táborový režim, naši kuchaři a náš personál,“ řekl Marek Poledníček. Provoz by tam zajišťoval ostrovský dům dětí a mládeže.

Podle opozičního zastupitele Pavla Čekana (Místní) je ale areál uprostřed lesa a je špatně dostupný. Pro ubytované by byl problém se dopravit do školy nebo do zaměstnání. V táboře navíc od června začínají letní tábory.

Do Karlovarského kraj přijelo přes 8 300 uprchlíků

Radnice hledá i další prostory, kde by uprchlíci mohli přechodnou dobu pobývat. V úvahu připadá zejména na léto sportovní hala u gymnázia, kde by útočiště mohlo najít 50 lidí, nebo tělocvična ostrovské průmyslové školy. Pro uprchlíky se připravují také městské byty. Obsazených je ve městě zhruba pět, další tři se připravují.

Další možností by byla stavba modulů. Město je v kontaktu s místní firmou Czech-Cont, která se specializuje na výrobu kancelářských a sanitárních kontejnerů. Podle Poledníčka by mohla první moduly dodat za dva měsíce. Radnice už nyní pro ně hledá vhodné místo.

Do Karlovarského kraj přijelo od počátku ruské agrese na Ukrajině přes 8 300 uprchlíků. Denně projde karlovarským asistenčním centrem 300 až 400 lidí. Celkem už kraj, obce i soukromé subjekty přes krajský systém ubytovaly bezmála 2 000 uprchlíků z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Ostrov

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, sociální, Ostrov, uprchlík, dětský tábor, Karlovarský kraj, Manětín, Marek Poledníček, Pavel Čekan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrov nabízí k ubytování uprchlíků areál tábora i městské byty  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.